Pieczony kurczak

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 300 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Pieczony kurczak

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • kurczak (ok. 1,3 kg)
  • łyżeczka rozmarynu
  • 20 ząbków czosnku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pęczek dymki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem.
  2. Ząbki czosnku obrać i posiekać. 1/3 czosnku natrzeć kurczaka od środka, 1/3 włożyć pomiędzy skórę i mięso.
  3. Resztę czosnku wymieszać z połową wina i wlać do brytfanki. Ułożyć w niej kurczaka i piec 1 godz. w temp. 200 C.
  4. Dymki oczyścić, opłukać i pokroić w krążki. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać do kurczaka, tuszkę polać pozostałym winem.
  5. Mięso wyjąć. Sos z pieczenia zlać do rondelka, wymieszać ze śmietaną i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.
  6. Kurczaka pokroić na porcje. Podawać z sosem i ziemniakami.
kurczak mięso wino obiad pieczeń rozmaryn
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze