Pieczony królik marynowany w Porto i aromatycznych ziołach

Przepis na pieczonego królika marynowanego w ziołowo-winnej marynacie.

Dodany przez: Vanek1

Pieczony królik marynowany w Porto i aromatycznych ziołach

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Polędwiczki z królika 600g,
  • 2 cebule,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • Marynata:
  • 1 kieliszek czerwonego Porto-około 200 ml
  • 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu seczuańskiego,
  • Pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 10 rozgniecionych owoców jałowca,
  • 2 rozkruszone liście laurowe.

Przygotowanie

  1. 1) Z Porto i podanych powyżej ziół sporządzamy marynatę, którą odstawiamy na 15-20
  2. minut w celu dokładniejszego wymieszania składników .
  3. 2) Marynujemy królika w garnku ceramicznym z przykrywką, przez około 12-15 godzin. Po
  4. 6 godzinach odwracamy mięso na drugą stronę.
  5. 3) Wyjmujemy mięso z zalewy i obsmażamy na oliwie.
  6. 4) Odsączamy i przekładamy do żaroodpornego ceramicznego garnka, z pozostałą
  7. marynatą.
  8. 5) Podsmażamy cebulę i czerwoną paprykę. Dodajemy do mięsa. Solimy.
  9. 6) Pieczemy w piekarniku przez około godzinę, w temperaturze 180-200 stopni.
  10. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z pomidorów i pora.
  11. Uwagi: Do marynaty zostało użyte czerwone Porto-Midnight o owocowym i korzennym smaku. Do marynaty nadają się tez inne gatunki czerwonego Porto-Ruby i Tawny.
  12. Dodatek porto podkreśla korzennosć marynaty. Przygotowane w ten sposób mięso jest delikatne i aromatyczne.
mięso obiad kolacja ziola porto marynata królik pieprz seczuański
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze