Pieczony boczek w majeranku mojej mamy

Pyszny boczuś np. na kanapkę. Nadaje się na przyjęcia jako przekąska :)

Dodany przez:

Pieczony boczek w majeranku mojej mamy

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 9 głosów)

Składniki

  • kawałek boczku (może być również karkówka, schab, itp)
  • majeranek
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • rękaw kuchenny

Przygotowanie

  1. Mięso nacieramy solą, odrobiną pieprzu oraz bardzo obficie majerankiem.
  2. Nacinamy w kilku miejscach mięso i wsadzamy ząbki czosnku.
  3. Pozostawiamy w lodówce na noc.
  4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczemy w rękawie, żeby mięso było bardziej soczyste. Nakłuwamy w kilku miejscach rękaw. Mięso kładziemy do blaszki i do piekarnika.
  5. Pieczemy ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, żeby mięso się przyrumieniło (ale nie koniecznie).
  6. Podawać z chrzanem, ćwikła :)
  7. Smacznego!
  8. Piekłam również karkówkę wg tego przepisu i również była przepyszna :)
wieprzowina sniadanie mięso przekąska kolacja boczek pieczeń wędlina na kanapkę
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy