pieczony_boczek_w_majeranku_mojej_mamy

Pieczony boczek w majeranku mojej mamy

Ocena:

4.43 (165)

  • 12 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby

Pyszny boczuś np. na kanapkę. Nadaje się na przyjęcia jako przekąska :)

Składniki:

  • kawałek boczku (może być również karkówka, schab, itp)
  • majeranek
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • rękaw kuchenny

Pieczony boczek w majeranku mojej mamy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso nacieramy solą, odrobiną pieprzu oraz bardzo obficie majerankiem.
  • Nacinamy w kilku miejscach mięso i wsadzamy ząbki czosnku.
  • Pozostawiamy w lodówce na noc.
  • Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczemy w rękawie, żeby mięso było bardziej soczyste. Nakłuwamy w kilku miejscach rękaw. Mięso kładziemy do blaszki i do piekarnika.
  • Pieczemy ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, żeby mięso się przyrumieniło (ale nie koniecznie).
  • Podawać z chrzanem, ćwikła :)
  • Smacznego!
  • Piekłam również karkówkę wg tego przepisu i również była przepyszna :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne