Pieczone ziemniaczki

pieczone ziemniaczki idealy dodatek do każdego dania

Dania głównePrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 168 głosów)

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • słodka mielona papryka
  • ulubione zioła: rozmaryn, tymianek czy zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w słupki, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i podgotować przez około 15-20 minut (powinny być jeszcze twardawe). Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do miski. Ziemniaki polać oliwą z oliwek, posolić, dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ulubione zioła i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, uważając żeby nie rozpadły się ziemniaki. Przełożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Do nagrzanego wstawić blachę i piec przez około 20 minut. Ziemniaki powinny się lekko zrumienić.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy