Pieczone w rękawie ziemniaki

wersja najpopularniejszego dodatku do obiadu w moim domu

Dodany przez: golfistka

Pieczone w rękawie ziemniaki

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1-1,2 kg ziemniaków- w sezonie młode nie obierane
  • 1,5 łyżki rozmarynu suszonego
  • łyżka soli i łyżka przyprawy do ziemniaków
  • pół łyżki pieprzu jak ktoś lubi
  • 2-3 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze cząstki- szybciej się pieką. Rękaw do pieczenia zamykamy z jednej strony klipsem i wrzucamy do niego ziemniaki. Do rękawa wsypujemy przyprawy i wlewamy oliwę, zamykamy drugi koniec. Paczuszkę obracamy wielokrotnie, by ziemniaki obtoczyły się w przyprawach. Pieczemy w 200 st. przez 40 min.
  2. Najlepiej smakuje, gdy podamy je w towarzystwie sosu czosnkowego. Zwykle podaję je razem z moimi udkami z kurczaka- piekę je razem przez godzinę.
warzywa obiad kolacja zapiekanka wegetariańska ziemniaki ziemniaki pieczone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze