Pieczone pikantne skrzydełka z kurczaka

Ocena:

4.5 (204)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Potrawa dla fanów ostrzejszych smaków - pyszne skrzydełka z kurczaka.

Składniki:

  • marynata:
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka jasnego octu winnego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka curry w proszku
  • szczypta sproszkowanego chili
  • sól
  • pieprz
  • 12–16 skrzydełek kurczaka

Pieczone pikantne skrzydełka z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jogurt mieszamy z olejem
  • octem
  • posiekanym czosnkiem
  • curry
  • chili
  • solą i pieprzem.
  • Skrzydełka wkładamy do marynaty i mieszamy
  • aby dobrze je oblepiła. Odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na 2–3 godz.
  • Wyjęte z marynaty skrzydełka układamy na wysmarowanym olejem ruszcie
  • przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Po 10 min zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10–15 min.
  • Do skrzydełek podajemy dip żurawinowy:
  • kubek gęstego naturalnego jogurtu mieszamy z 2 łyżkami żurawiny ze słoika
  • przyprawiamy do smaku solą
  • świeżo mielonym pieprzem oraz tartym chrzanem i ew. sokiem wyciśniętym z cytryny.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017

Porady

Sprawdź też: Kurczak z granatami na grillowanych bakłażanach

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne