Pieczone pierożki

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 1 godzina Pieczenie: 20 minut Sztuka: 200 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Pieczone pierożki

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • kostka masła (20 dag)
  • „Zupa pieczarkowa” HORTEX Ortika
  • 150 ml śmietany
  • 3 żółtka
  • 20 dag startego, żółtego sera
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Mąkę i proszek do pieczenia zagnieść ze śmietaną, 2 żółtkami, masłem i serem. Owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
  2. ■ 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, wrzucić „Zupę pieczarkową” HORTEX Ortika, mieszając smażyć ok. 10 minut. Ostudzić.
  3. ■ Żółtko roztrzepać. Ciasto rozwałkować, pokroić na 20 kwadratów. Brzegi posmarować żółtkiem.
  4. ■ Na każdym kawałku ciasta ułożyć po łyżce mieszanki, złożyć po przekątnej, zlepić. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok. 20 minut w temp. 200°C.
obiad przekąska pierogi żółty ser pierożki zupa pieczarkowa pieczone pierożki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze