stockfood
4.46 (195)
Pierogi z kurkami są aromatyczne, pełne smaku i pięknie prezentują się na stole. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Ich sekret to dobrze doprawione nadzienie i miękkie, rozpływające się w ustach ciasto. Warto podać je ze złocistą cebulką lub skwarkami. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy farsz na pierogi z kurkami i rozpieśćcie podniebienia swoich gości.
mąka 400 g
woda 320 ml
kurki 500 g
masło 80 g
cebula 200 g
śmietanka 100 ml
koper 0.5 pęczka
sól 6 g
pieprz 3 g
boczek 100 g
Ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną z solą. Stopniowo łączymy ją z gorącą wodą. Najlepiej robić to partiami – najpierw wlewamy 250 ml i mieszamy składniki widelcem lub drewnianą łyżką, a następnie dodajemy kolejne 70 ml. Przekładamy zawartość miski na stolnicę podsypaną mąką i energicznie wyrabiamy elastyczne ciasto na pierogi. Odkładamy je pod przykryciem, żeby odpoczęło.
iStock
Farsz: kurki myjemy w zimnej wodzie, czyścimy, osuszamy i rozdrabniamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na połowie przygotowanego masła. Boczek kroimy w małą kostkę i łączymy z zawartością patelni. Po kilku minutach dodajemy grzyby i wszystko razem smażymy, stopniowo dolewając śmietankę. Wrzucamy resztę masła. Kiedy farsz będzie już gęsty, doprawiamy go i dodajemy do niego posiekany koperek.
iStock
Pierogi z kurkami: ciasto pierogowe rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu. Składamy je na pół i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi z kurkami gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.
fot. iStock
Porady
- Pierogi z kurkami podajemy na gorąco, najlepiej w towarzystwie usmażonej na złoto cebulki (na maśle lub smalcu) lub skwarek ze słoniny. Danie idzie w parze z różnymi świeżymi kompozycjami warzywnymi, na przykład surówką z białej kapusty, marchewki lub pora. Możemy także posypać pierogi podpieczoną bułką tartą lub parmezanem. Świetnie smakują skropione palonym masłem.
- Miłośnicy szlachetnej sztuki lepienia pierogów powinni zastanowić się nad kupnem specjalnej wykrawarki i maszynki do formownia ciasta w półksiężyce. Z takimi urządzeniami w mig przygotujemy większą porcję ulubionego dania.
- Pierogi z kurkami i boczkiem są smaczne i mają oryginalny aromat. W sezonie możemy zrobić ich więcej i je zamrozić. Pamiętajmy jednak, żeby najpierw dokładnie je wystudzić i rozłożyć na folii spożywczej w taki sposób, żeby krawędzie ciasta się nie stykały.
- Farsz do pierogów z kurek można wzbogacić posiekaną natką pietruszki. Inne popularne zioła i przyprawy, które dobrze komponują się z delikatnym makiem pieprznika jadalnego, to między innymi tymianek, rozmaryn, majeranek i słodka papryka.
- Kurek nie trzeba gotować przed smażeniem, zwłaszcza że będą się jeszcze dusić ze śmietanką. Blanszuje się je wtedy, kiedy są przeznaczone do mrożenia lub marynowania.
Nasze wyśmienite pierogi z kurkami są niezwykle proste w przygotowaniu. Na pewno nie sprawią żadnego problemu ani wytrawnym kucharzom, ani amatorom, którzy dopiero zaczynają lepić je w domowym zaciszu. Farsz składa się z grzybów podsmażonych na maśle z cebulką. Warto dorzucić do niego nieco boczku, który wzmocni smak umami, a także świeżych ziół, ale można go przyrządzić na różne sposoby, z ulubionymi dodatkami. Warto wypróbować takie wersje tego sezonowego dania jak:
Kiedy długo oczekiwany sezon na pieprznik jadalny jest już za pasem, z rosnącą niecierpliwością przeglądamy liczne przepisy na dania z kurek. Są to tak uniwersalne i delikatne w smaku grzyby, że można je serwować w różnych postaciach na posiłek o każdej porze dnia, a także zamieniać na pyszne przetwory. Sprawdźcie kilka najlepszych pomysłów na to, co można zrobić z kurek na obiad, lunch i kolację, a nawet śniadanie:
Jeśli dotknęła nas klęska urodzaju i nie jesteśmy w stanie przerobić wszystkich zebranych grzybów, warto je zamrozić lub włożyć do słoiczków i zakonserwować octową zalewą z przyprawami. Kurki marynowane można podawać w formie przystawki lub dodawać do obiadu, sosów i różnego rodzaju sałatek. Innym, mniej popularnym sposobem na przechowanie grzybów na zimę jest ich kiszenie. Kurki z solanki są delikatniejsze w smaku i są ciekawą alternatywą dla słodko-kwaśnej marynaty.
Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat na produkty marki MAC -25% przy zakupach za min. 249 zł. W promocji nie biorą udziału produkty już przecenione, Connect In Colour Eye Shadow Palette, Glitter, Blot Powder/Pressed, Mineralize Skinfinish Natural, Brushes, Accessories, Pro Products, nowości, kolekcje limitowane, MINI MAC oraz produkty z linii MAC VIVA GLAM. Oferty nie łączą się. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na maccosmetics.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.