Gołąbki z piekarnika

Ocena:

4.37 (226)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gołąbki z piekarnika to prostsza wersja lubianej przez wszystkich potrawy złożonej z mielonego mięsa i ryżu, owijanego w liście kapusty. Nie wymaga smażenia, duszenia, jest więc mniej pracochłonna i nie brudzi aż tylu naczyń. Jest przy tym równie smaczna, co wersja smażona. Miękkie, rozpływające się w ustach mięso oraz lekko krucha kapusta to danie, któremu warto poświęcić kilka chwil. Gołąbki z piekarnika są dobre nie tylko na rodziny obiad, ale też większe spotkanie w gronie znajomych.

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe  1.5 kg

  • kapusta biała  5 kg

  • ryż  200 g

  • cebula  280 g

  • czosnek  20 g

  • sól  12 g

  • pieprz  1 g

  • słodka papryka  4 g

  • olej  5 ml

  • natka pietruszki  5 g

Gołąbki z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ryż gotujemy do miękkości, według wskazówek na opakowaniu. Jeśli nie ma takiej informacji, gotujemy około 1,5 litra wody, dodajemy ¾ łyżeczki soli, a gdy woda będzie wrzeć, wsypujemy ryż i nastawiamy minutnik na 20 minut od momentu zagotowania.  

  • Krok 2:

    Kapusta: myjemy ją, wycinamy głąb i wkładamy do garnka z wrzącą wodą (około 2 l wody). Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy każdy liść oddzielnie przy pomocy widelca na talerz, uważając, żeby się nie poparzyć. 

  • Krok 3:

    Farsz: cebulę obieramy z łusek, kroimy ją w drobną kosteczkę. Obieramy też czosnek i przeciskamy go przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy do niej czosnek i trzymamy na ogniu jeszcze przez moment. Całość przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, ryż, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Mieszamy wszystkie składniki dłonią.

  • Krok 4:

    Zawijanie: rozpoczynamy od rozłożenia liścia kapusty, następnie nakładamy na środek farsz, zawijamy boki do środka, a następnie podwijamy końcówki pod siebie. Oszukane gołąbki z piekarnika układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą. Układamy je ściśle obok siebie jeden przy drugim. Podlewamy szklanką wody, a wierzch posypujemy słodką papryką oraz posiekaną natką. Zamiast wody, gołąbki z piekarnika możemy podlać też sosem pomidorowym lub passatą.

  • Krok 5:

    Pieczenie: gołąbki trzymamy około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je pod przykryciem.

  • Krok 6:

    Podanie: gołąbki z piekarnika najlepiej smakują z młodymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub jaglaną.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne