Kurczak w panierce

Ocena:

4.48 (162)

  • 35 min.
  • dla 7 osób
  • łatwy

Wspaniale soczyste cząstki kurczaka, w chrupiącej otoczce to propozycja na obiad, kolację lub gorące przekąski na imprezę. Najlepiej smakują podane z pysznym dipem.

Składniki:

  • kurczak  1.5 kg

  • jogurt  250 ml

  • skórka z cytryny  1 szt.

  • pieprz  5 g

  • precelki  130 g

  • krakersy  12 szt.

  • paluszki  70 g

  • olej  1 l

Kurczak w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kawałki kurczaka (udka, podudzia, polędwiczki, skrzydełka) bardzo dokładnie osuszamy skrzydełka przycinamy z obu końców i dzielimy na połowy (tasakiem).

  • Krok 2:

    Jogurt mieszamy ze skórką z cytryny i pieprzem. Paluszki, precelki, chipsy i krakersy wsypujemy do torebki i zgniatamy wałkiem (albo wrzucamy do kielicha blendera i pulsacyjnie miksujemy, byle nie na pył).

  • Krok 3:

    W szerokim i głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w jogurcie, obtaczamy dokładnie w słonej mieszance i smażymy partiami na złoto. Osączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i z dipami.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: kurczak na butelce

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne