4.5 (206)
Biała kiełbasa pieczona to prosty i smaczny obiad, a także propozycja na popisowe danie wielkanocne. Ma mnóstwo cebuli, która nabiera słodyczy w piekarniku, a wyrazisty smak zyskuje dzięki marynacie z musztardy francuskiej i dobrze dobranych przypraw. Wierzch polewamy smalcem, który wydobywa z potrawy mnóstwo aromatu. Pokazujemy krok po kroku, jak powstaje najlepsza biała kiełbasa z piekarnika.
cebula 4 szt.
biała kiełbasa 800 g
musztarda francuska 15 g
smalec 40 g
majeranek 4 g
słodka papryka 4 g
papryka ostra 2 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Obieramy 4 średniej wielkości żółte cebule, przepoławiamy je i kroimy w piórka (wystarczająco grube, żeby nie spaliły się w piekarniku, ale na tyle cienkie, żeby ładnie się prezentowały w gotowym daniu). Możemy tez wykorzystać czerwoną cebulę. Dzięki temu biała kiełbasa z piekarnika zyska nieco koloru.
wero.ugc
Wkładamy cebulę do brytfanki. Równomiernie rozmieszczamy ją na spodzie naczynia. Rozdzielamy laski surowej białej kiełbasy nożem lub nożycami kuchennymi, jeśli były złączone w pętko. Układamy je obok siebie na piórkach cebuli.
wero.ugc
Posypujemy kiełbasę przyprawami – solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dodajemy też suszony majeranek (ale sprawdzi się też tymianek lub oregano). Na wierzchu rozkładamy musztardę francuską. Jeśli chcemy mieć pewność, że pieczona biała kiełbasa z cebulą będzie wystarczająco aromatyczna, możemy wstawić naczynie na godzinę do lodówki. Wzmocnimy w ten sposób działanie marynaty. Roztapiamy smalec w rondelku. Polewamy nim zawartość brytfanki.
wero.ugc
Przykrywamy naczynie folią aluminiową lub dopasowaną żaroodporną pokrywą i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 185°C (tryb góra-dół). Po 40 minutach zdejmujemy folię i staramy się przemieszać cebulę i przyprawy. Możemy polać kiełbasę zebranym na dnie naczynia tłuszczem. Pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 30 minut.
wero.ugc
Wyjmujemy gotowe danie z piekarnika i przekładamy porcje na talerze. Podajemy na gorąco. Biała kiełbasa pieczona w cebuli i musztardzie najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, ale można też serwować ją z ziemniakami lub kaszą. Żeby ładnie się prezentowała (zwłaszcza na wiosennym, wielkanocnym stole), warto udekorować ją natką pietruszki, koperkiem lub rzeżuchą.
wero.ugc
Porady
- Sposób przyrządzenia wielkanocnego dania, który prezentujemy w przepisie, to biała kiełbasa surowa pieczona w piekarniku, ale możemy też wykorzystać kiełbasę parzoną. Wtedy zapiekamy ją bez przykrycia przez około 30 minut.
- Musztardę możemy zastąpić tartym chrzanem, dzięki któremu potrawa będzie ostrzejsza.
- Do kiełbasy możemy dodać miód o neutralnym smaku, na przykład lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy, którego słodycz zbalansuje pikantną musztardę lub wyrazisty smak chrzanu.
- Biała kiełbasa pieczona dobrze się przechowuje (wytrzyma w lodówce około 3 dni, a w zamrażarce można ją trzymać przez 3 miesiące). Bez problemu odgrzejemy ją w piekarniku lub na patelni.
Zapiekana biała kiełbasa stanie się hitem wielkanocnego śniadania, jeśli dobierzemy do niej odpowiednie dodatki. W naszym przepisie towarzyszą jej cebula i musztarda, ale w naczyniu żaroodpornym mogą znaleźć się także takie składniki jak:
Wiemy już, jak upiec białą kiełbasę, pozostaje jeszcze pytanie, jakie dodatki pasują do niej najlepiej. Świetnie sprawdzą się wszelkie sosy na bazie chrzanu, takie jak: