Biała kiełbasa pieczona

Ocena:

4.5 (206)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Biała kiełbasa pieczona to prosty i smaczny obiad, a także propozycja na popisowe danie wielkanocne. Ma mnóstwo cebuli, która nabiera słodyczy w piekarniku, a wyrazisty smak zyskuje dzięki marynacie z musztardy francuskiej i dobrze dobranych przypraw. Wierzch polewamy smalcem, który wydobywa z potrawy mnóstwo aromatu. Pokazujemy krok po kroku, jak powstaje najlepsza biała kiełbasa z piekarnika.

Składniki:

  • cebula  4 szt.

  • biała kiełbasa  800 g

  • musztarda francuska  15 g

  • smalec  40 g

  • majeranek  4 g

  • słodka papryka  4 g

  • papryka ostra  2 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Biała kiełbasa pieczona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Obieramy 4 średniej wielkości żółte cebule, przepoławiamy je i kroimy w piórka (wystarczająco grube, żeby nie spaliły się w piekarniku, ale na tyle cienkie, żeby ładnie się prezentowały w gotowym daniu). Możemy tez wykorzystać czerwoną cebulę. Dzięki temu biała kiełbasa z piekarnika zyska nieco koloru. 

    biała kiełbasa pieczona - krojenie cebuli
  • Krok 2:

    Wkładamy cebulę do brytfanki. Równomiernie rozmieszczamy ją na spodzie naczynia. Rozdzielamy laski surowej białej kiełbasy nożem lub nożycami kuchennymi, jeśli były złączone w pętko. Układamy je obok siebie na piórkach cebuli. 

    biała kiełbasa pieczona - ułożenie w naczyniu
  • Krok 3:

    Posypujemy kiełbasę przyprawami – solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dodajemy też suszony majeranek (ale sprawdzi się też tymianek lub oregano). Na wierzchu rozkładamy musztardę francuską. Jeśli chcemy mieć pewność, że pieczona biała kiełbasa z cebulą będzie wystarczająco aromatyczna, możemy wstawić naczynie na godzinę do lodówki. Wzmocnimy w ten sposób działanie marynaty. Roztapiamy smalec w rondelku. Polewamy nim zawartość brytfanki.  

    biała kiełbasa pieczona - przyprawy
  • Krok 4:

    Przykrywamy naczynie folią aluminiową lub dopasowaną żaroodporną pokrywą i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 185°C (tryb góra-dół). Po 40 minutach zdejmujemy folię i staramy się przemieszać cebulę i przyprawy. Możemy polać kiełbasę zebranym na dnie naczynia tłuszczem. Pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 30 minut.  

    biała kiełbasa pieczona - pieczenie
  • Krok 5:

    Wyjmujemy gotowe danie z piekarnika i przekładamy porcje na talerze. Podajemy na gorąco. Biała kiełbasa pieczona w cebuli i musztardzie najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, ale można też serwować ją z ziemniakami lub kaszą. Żeby ładnie się prezentowała (zwłaszcza na wiosennym, wielkanocnym stole), warto udekorować ją natką pietruszki, koperkiem lub rzeżuchą.  

    biała kiełbasa pieczona - podanie

Porady

  • Sposób przyrządzenia wielkanocnego dania, który prezentujemy w przepisie, to biała kiełbasa surowa pieczona w piekarniku, ale możemy też wykorzystać kiełbasę parzoną. Wtedy zapiekamy ją bez przykrycia przez około 30 minut. 
  • Musztardę możemy zastąpić tartym chrzanem, dzięki któremu potrawa będzie ostrzejsza. 
  • Do kiełbasy możemy dodać miód o neutralnym smaku, na przykład lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy, którego słodycz zbalansuje pikantną musztardę lub wyrazisty smak chrzanu.  
  • Biała kiełbasa pieczona dobrze się przechowuje (wytrzyma w lodówce około 3 dni, a w zamrażarce można ją trzymać przez 3 miesiące). Bez problemu odgrzejemy ją w piekarniku lub na patelni.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Biała kiełbasa pieczona – warianty 

Zapiekana biała kiełbasa stanie się hitem wielkanocnego śniadania, jeśli dobierzemy do niej odpowiednie dodatki. W naszym przepisie towarzyszą jej cebula i musztarda, ale w naczyniu żaroodpornym mogą znaleźć się także takie składniki jak: 

  • jabłka – dodadzą daniu słodyczy, bo najlepsza pieczona biała kiełbasa to taka, która zachwyca intensywnym, ale zbalansowanym smakiem. Słodko-kwaśne owoce dobrze komponują się zarówno z musztardą, jak i chrzanem. 
  • piwo – jasne lub pszeniczne. Sprawia, że potrawy z piekarnika mają ciekawy aromat i nadaje im rumianą barwę. Biała kiełbasa w piwie świetnie smakuje podana z tradycyjnym chlebem na zakwasie.  
  • boczek wędzony – warto kupić go w formie cienkich plastrów i owinąć nim kiełbasę przed pieczeniem. W tym wariancie pomińmy smalec, wystarczająco dużo tłuszczu powinno wytopić się z boczku. 
  • kapusta – razem z cebulą idealnie uzupełnia popularne wielkanocne pętka. Warto piec ją z suszonymi grzybami. W naczyniu z białą kiełbasą na kapuście kiszonej nie może zabraknąć ziela angielskiego, liścia laurowego i czosnku.  
  • fasola – czerwona lub biała, ugotowana dzień wcześniej lub z puszki, najlepiej z takimi dodatkami jak suszone śliwki lub pomidorki koktajlowe. Można też dorzucić suszone grzyby. 

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc – z czym ją podać? 

Wiemy już, jak upiec białą kiełbasę, pozostaje jeszcze pytanie, jakie dodatki pasują do niej najlepiej. Świetnie sprawdzą się wszelkie sosy na bazie chrzanu, takie jak: 

  • ćwikłaperfekcyjne połączenie słodkiego i ostrego smaku, bardzo popularne w polskich domach na Wielkanoc. 
  • klasyczny sos chrzanowy – na bazie majonezu i jogurtu, z dodatkiem soku z cytryny. Jest idealnie kremowy, pikantny i kwaskowy. 
  • chrzan wielkanocnyz dodatkiem ugotowanych na twardo i rozdrobnionych jajek. Zawsze wychodzi aksamitny i wyrazisty, kiedy wymieszamy go z majonezem, musztardą i kwaśną śmietaną. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne