Artur Rogalski
4.27 (164)
Gęś pieczona w całości to uczta dla podniebienia i oka. Ma apetyczne ciemne mięso i rumianą skórkę. Jej charakterystyczny słodkawy smak dobrze komponuje się z kwaskowymi jabłkami i ziołami, takimi jak majeranek, szałwia i jałowiec. Przygotowanie tego popisowego dania to nie lada projekt. Zajmuje minimum 4,5 godziny, nie licząc czasu marynowania mięsa. Efekt jest jednak tego wart. Pieczona gęś z jabłkami zostanie królową każdego świątecznego stołu.
gęś 4 kg
jabłka 2 szt.
sól 12 g
pieprz 5 g
majeranek 5 g
rozmaryn 2 g
szałwia 2 g
jałowiec 2 g
tymianek 2 g
szalotka 2 szt.
czosnek 3 ząbki
Przygotowanie gęsi: jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy tuszkę wewnątrz i dokładnie osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Możemy wykorzystać zarówno drób świeży, jak i mrożony. Pamiętajmy jednak, że gęś w całości będzie długo odtajać. Należy przełożyć ją do lodówki 2 dni przed planowanym pieczeniem. Świeżość produktu rozpoznamy przede wszystkim po sprężystości mięsa i lekko złocistej lub różowej skórce. Wybierzmy tuszkę o wadze około 4–5 kg. Gęsina pieczona z takiej porcji powinna wystarczyć nawet dla 8 osób. Odcinamy końcówki skrzydełek i szyjkę. Możemy je wykorzystać na rosół lub sos pieczeniowy.
Marynowanie: lekko nacinamy gęś, ale uważamy, żeby nie naruszyć mięsa. To ułatwi wytapianie się tłuszczu i pomoże uzyskać chrupiącą skórkę. Nacieramy tuszkę solą morską i świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi ziołami, zarówno na zewnątrz, jak i od środka. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc (czas ten nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). Pieczenie gęsi można też poprzedzić moczeniem jej w solance (2 łyżki soli na litr wody).
Faszerowanie: kroimy jabłka (kwaśnej, twardej odmiany, najlepiej szarą renetę) w kawałki. Siekamy szalotkę i czosnek. Mieszamy składniki i wkładamy je do środka gęsi. Otwór zabezpieczamy wykałaczkami lub zszywamy nicią kuchenną. Warto też obwiązać nią nóżki i skrzydełka, żeby zatrzymać soki wewnątrz. Gęś pieczona z jabłkami zachowa też wtedy ładny kształt.
Pieczenie: układamy gęś w brytfance (tzw. gęsiarce), garnku rzymskim lub naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Możemy wlać na dno szklankę cydru lub soku jabłkowego, żeby wzmocnić aromat jesiennych owoców. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C na około 4 godziny (czas pieczenia powinien wynosić godzinę na każdy kilogram mięsa). Po mniej więcej 2 godzinach podlewamy gęś tłuszczem, który się z niej wytopił. 30 minut przed zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200°C i zdejmujemy przykrywkę. Ponownie polewamy pieczeń sokami, które zebrały się na dnie naczynia. Danie jest gotowe, kiedy skórka ładnie się zarumieni. Możemy sprawdzić temperaturę wewnątrz gęsi za pomocą sondy kuchennej. Powinna wynosić 75°C.
Podanie: zlewamy tłuszcz z brytfanki (można z niego zrobić później confit). Pieczona gęś z jabłkami ładnie prezentuje się na odświętnym stole w całości. Możemy udekorować ją podpieczonymi połówkami jabłek i gałązkami świeżego rozmarynu. Żeby ją podzielić na porcje, odcinamy najpierw w stawach udka i skrzydełka, a następnie wykrajamy piersi. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ponieważ przepis na pieczoną gęś wykorzystujemy przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym (na Świętego Marcina i Boże Narodzenie), najlepiej podawać ją z żurawiną lub borówką i ziemniakami smażonymi na gęsim tłuszczu lub kluskami śląskimi.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.