Dorada pieczona w soli

Ocena:

4.54 (168)

  • 40 min.

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

Składniki:

  • 1 dorada (500 g)
  • 2 kg gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 plasterki cytryny
  • 3 listki bazylii

Dorada pieczona w soli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Doprawiamy rybę solą i pieprzem, wkładamy do środka bazylię, rozmaryn i cytrynę.
  • Posypujemy formę do pieczenia solą, tworząc warstwę o grubości około 1,5 cm.
  • Posypujemy rybę resztą soli i wkładamy ją na 40 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
  • Podajemy z cytryną i odrobiną oliwy.

Porady

Zobacz też: solniczka i pieprzniczka - jak prawidłowo przechowywać przyprawy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne