Pieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym

Zapiekanka, która zastępuje bułkę cukinią.

Dodany przez: rocaviador

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4.71 z 7 głosów)

Składniki

  • 1 sztuka cukinia,
  • do smaku Sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • oregano,
  • 2 sztuka pomidor,
  • 1 sztuka cebula,
  • 150 gram ser zółty,
  • 200 gram mięso mielone wieprzowe,
  • 1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Umytą cukinię przeciąć na połówki i wyciąć pestki.
  2. Pomidory pokroić w większą kostkę.
  3. Na grubej tarce zetrzeć ser.
  4. Cebulę drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
  5. Na patelnię wrzucić mięso. Smażyć od czasu do czasu mieszając, pod koniec wrzucić pomidory.
  6. Ułożyć cukinię na brytwance i wypełnić wgłębienie farszem, ubijając je, aby weszło jak najwięcej. Faszerowaną cukinię włożyć na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie ułożyć na cukiniach ser i zapiec przez ok. 1 min.
mięso warzywa obiad cukinia mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze