Pieczeń z Królika

Nie będę się rozwodzić nad jego smakiem .... dla mnie to pyszny obiad.

Dodany przez: medon

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 Królik ( cały )
  • 1 Łyżka margaryny ( do smażenia )
  • 1 Łyżeczka masła ( do smażenia )
  • 2 Główki czosnku ( pocięte w słópki )
  • Przyprawy: Sól / Słodka papryka

Przygotowanie

  1. ► Królika umyć, oczyscić z błon, ręcznikiem papierowym osuszyć i podzielić na porcje. Ostrzem noża nakłuć w mięsie otworki i włożyć w nie słupki czosnku, natrzeć solą i słodką papryką / odstawić na kilka godzin do lodówki /.
  2. ► Do garnka z rozgrzanym tłuszczem ( wpierw margarynie ), włożyć mięso z królika i obsmażyć je ze wszystkich stron później dodać masło i smażyć do zrumienienia, podlewając niewielką ilością wody. Mięso dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż będzie miękkie, od czasu do czasu obracając je.
  3. ► Można podawać na przykład z kluskami i kapustą.
mięso obiad czosnek masło margaryna cały królik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze