Nie będę się rozwodzić nad jego smakiem .... dla mnie to pyszny obiad.
Składniki:
1 Królik ( cały )
1 Łyżka margaryny ( do smażenia )
1 Łyżeczka masła ( do smażenia )
2 Główki czosnku ( pocięte w słópki )
Przyprawy: Sól / Słodka papryka
Pieczeń z królika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► Królika umyć, oczyscić z błon, ręcznikiem papierowym osuszyć i podzielić na porcje. Ostrzem noża nakłuć w mięsie otworki i włożyć w nie słupki czosnku, natrzeć solą i słodką papryką / odstawić na kilka godzin do lodówki /.
► Do garnka z rozgrzanym tłuszczem ( wpierw margarynie ), włożyć mięso z królika i obsmażyć je ze wszystkich stron później dodać masło i smażyć do zrumienienia, podlewając niewielką ilością wody. Mięso dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż będzie miękkie, od czasu do czasu obracając je.