pieczen_z_krolika

Pieczeń z Królika

Ocena:

4.42 (193)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
Nie będę się rozwodzić nad jego smakiem .... dla mnie to pyszny obiad.

Składniki:

  • 1 Królik ( cały )
  • 1 Łyżka margaryny ( do smażenia )
  • 1 Łyżeczka masła ( do smażenia )
  • 2 Główki czosnku ( pocięte w słópki )
  • Przyprawy: Sól / Słodka papryka

Pieczeń z królika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ► Królika umyć, oczyscić z błon, ręcznikiem papierowym osuszyć i podzielić na porcje. Ostrzem noża nakłuć w mięsie otworki i włożyć w nie słupki czosnku, natrzeć solą i słodką papryką / odstawić na kilka godzin do lodówki /.
  • ► Do garnka z rozgrzanym tłuszczem ( wpierw margarynie ), włożyć mięso z królika i obsmażyć je ze wszystkich stron później dodać masło i smażyć do zrumienienia, podlewając niewielką ilością wody. Mięso dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż będzie miękkie, od czasu do czasu obracając je.
  • ► Można podawać na przykład z kluskami i kapustą.

Porady

Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne