Każdy z nas zna przepis na pieczeń wieprzową - to jest mój przepis z kminkiem.
Składniki:
1,5 kg. łopatki wieprzowej ze skórą
3 łyżki margaryny
2 duże cebule ( pokroić na plastry i porozdzielać na krążki )
2 ząbki czosnku ( pokroić w kostkę )
1 duży korzeń selera ( pokroić w kostkę i podzielic na dwie czesci )
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka bylicy
3 marchewki ( pokroić w cienkie 2 cm. słupki )
1 pomidor ( pokroić w ósemki )
4 zielone cebulki ( pokroić )
przyprawy: sól / pieprz
Pieczeń wieprzowa z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► Mięso odwrócić skórą do góry i ostrym nożem ponacinać. Dno dużego garnka, wyłożyć cebulą, czosnkiem i połową seleru, na wierzch położyć mięso ze skórą do dołu, mięso posypać pieprzem, bylicą, kminkiem i polać gotującą się wodą żeby pory w mięsie się zamknęły. Gotować pod przykryciem około 45 minut.
► Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, w koło ułożyć, marchewkę, zieloną cebulkę, drugą połowę seleru i pomidor, dodać margarynę, przyprawić pieprzem, solą i w koło podlać powstałym wywarem z gotowania. Teraz mięso odwrócić ze skórą do góry i przyprawić solą i pieprzem.
► Pieczeń włożyć do rozgrzanego pieca i piec około 60 minut w 180C / Termoobieg / ciągle podlewając wywarem, 5 minut przed koncem pieczenia wiesch ( skórę ) oblać szklanką lodowatej wody z solą aby powstała chrupiąca delikatna skórka.