Pieczarkowe bułeczki

Smaczne, pikantne bułeczki z farszem pieczarkowym.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 4 głosów)

Składniki

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg margaryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • płaska łyżeczka oregano
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • 10 dkg mięsa mielonego
  • 40 dkg pieczarek
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie

  1. 1. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pieczarki. Smażyć aż odparuje cała woda. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę. Dodać do przesmażonych pieczarek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dodać mięso mielone. Smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Na patelnię wbić jedno jajko i wsypać posiekany szczypiorek. Wymieszać wszystkie składniki i zdjąć patelnię z ognia. Farsz odstawić do przestygnięcia.
  2. 2. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, jedno jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić rękami i uformować z niego wałek o grubości ok. 3 cm.
  3. 3. Ciasto pokroić na 12 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na okrągły placuszek. Na każdy placek nałożyć porcję farszu. Zlepić brzegi i utoczyć w kształt kulki. Bułeczki przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st. i piec okolo 25 - 30 minut.
  4. Smacznego
warzywa obiad przekąska kolacja pierogi pieczarki bułki bułeczki farsz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze