Sałatka z makaronu i pieczarek

Ocena:

4.48 (160)

  • 40 min.
  • dla 5 osób
Pyszna i smaczna sałatka z makaronu i pieczarek.

Składniki:

  • 1/2 kg makaronu w kształcie ziarenek ryżu
  • 25 dag pieczarek
  • pół pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • majonez
  • ząbek czosnku

Sałatka z makaronu i pieczarek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczarki starannie oczyszczamy, myjemy i w całości wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i obgotowujemy nie dłużej niż 5 minut.Ugotowane pieczarki dokładnie odcedzamy na sicie.Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie drobniutko kroimy lub ścieramy na tarce do warzyw o średnich oczkach.
  • Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (do wody dodajemy odrobinę oleju oraz ząbek czosnku).
  • Makaron odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą, jeszcze raz odcedzamy i dodajemy do ostudzonych pieczarek.Mieszamy.Wsypujemy drobniutko posiekany koperek (kilka gałązek odkładamy do dekoracji), doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy z majonezem - taką ilością, aby sałatka nie była zbyt mokra.Majonez powinien tylko związać składniki.Odstawiamy na godzinę, by się przegryzła.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne