Sałatka z makaronu i pieczarek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pieczarki starannie oczyszczamy, myjemy i w całości wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i obgotowujemy nie dłużej niż 5 minut.Ugotowane pieczarki dokładnie odcedzamy na sicie.Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie drobniutko kroimy lub ścieramy na tarce do warzyw o średnich oczkach.
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (do wody dodajemy odrobinę oleju oraz ząbek czosnku).
Makaron odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą, jeszcze raz odcedzamy i dodajemy do ostudzonych pieczarek.Mieszamy.Wsypujemy drobniutko posiekany koperek (kilka gałązek odkładamy do dekoracji), doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy z majonezem - taką ilością, aby sałatka nie była zbyt mokra.Majonez powinien tylko związać składniki.Odstawiamy na godzinę, by się przegryzła.