Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Ocena:

4.42 (160)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to prosty przepis na ciekawy obiad lub oryginalna przekąskę. Pieczarka faszerowana doskonale sprawdzi się zarówno w wersji na ciepło jaki i na zimno. Zobacz jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym. 

Składniki:

  • pieczarki  15 szt.

  • mięso mielone  450 g

  • jajka  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • cebula  1 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • majeranek  5 g

  • olej rzepakowy  2 łyżki stołowe

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczarki faszerowane mięsem to smaczne i proste w przygotowanie danie. Jak zrobić pieczarki z mielonym? To proste. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy nóżki, solimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na odrobinie tłuszczu. Mięso mielone wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Masa do faszerowania pieczarek nie może być zbyt rzadka, wiec w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej.

    Pieczarki
  • Krok 2:

    Z tak przygotowanego mięsa formujemy kulki i wypełniamy nim wnętrza wcześniej posolonych pieczarek. Część mięsa może wystawać, należy je docisnąć do boków grzybów.  Tak nafaszerowane pieczarki smażymy na gorącym oleju - najpierw od strony pieczarek, a po 2-3 minutach od strony mięsa mielonego.

    Smażenie - olej

Porady

  • Pieczarki faszerowane mięsem mielonym może przed smażeniem panierować w jajku i bułce tartej, podobnie jak kotlety schabowe. Ważna jest kolejność działania. Najpierw zamocz przygotowane pieczarki zmielonym w jajku, następnie w bułce. Lekko ugnieć pieczarki i smaż na złoto.  
  • Do faszerowanych pieczarek możesz użyć ulubionego mięsa mielonego. Najbardziej popularnym mięsem mielonym do faszerowanych pieczarek jest mieszanka wieprzowiny z wołowiną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć zupełnie innego mięsa mielonego np. kurczaka czy indyka.
  • Dobór rozmiaru pieczarek do faszerowanie to indywidualna sprawa. Możesz wybrać duże pieczarki oraz te mniejsze. Te drugie lepiej sprawdzą się w roli przekąski. 
  • Pieczarki faszerowane mięsem mielonym możesz podać jako osobne danie lub np. w towarzystwie ulubionej sałaty. Dobrym dodatkiem do faszerowanych pieczarek będzie także domowy sos czosnkowy. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym w piekarniku


Pieczarki faszerowane może zrobić na patelni tak jak w powyższym przepisie, ale możesz też upiec je w piekarniku. Jak zrobić pieczarki faszerowane z mielonym w piekarniku? Umyj i obierz 10 średnich pieczarek, wyjmij ogonki i oprósz solą i pieprzem. Obierz, posiekaj i podsmaż na złoto średnią cebulę. 400g ulubionego mięsa mielonego dopraw solą, pieprzem, papryką wędzoną w proszku, szczyptą bazylii i oregano oraz wcześniej podsmażoną na złoto cebulką. Dodaj jedno jajko i dokładnie wymieszaj. Wcześniej przygotowane pieczarki wypełnij mięsem mielonym w taki sposób, aby powstała mała górka. Posyp startym żółtym serem i wstaw do nagrzanego do 170 stopni na 25-30 minut. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z piekarnika gotowe. Przed podaniem możesz posypać pieczarki drobno posiekaną natką pietruszki. Pieczarki faszerowane z piekarnika możesz podać wraz z domowym sosem czosnkowym. Do 2 łyżek majonezu dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%, szczyptę soli i pieprzu oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne