Pieczarki na szpadach

Przygotowanie: 10 minut Smażenie: 5 minut Porcja: 210 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Pieczarki na szpadach

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
210 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 16 dużych pieczarek
  • 8 plastrów szynki westfalskiej
  • 8 szpadek do szaszłyków
  • 2 łyżki masła
  • rozmaryn (najlepiej świeży, ewentualnie suszony)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić, opłukać, wysuszyć, przyciąć trzony. Każdy grzyb nabić na szpadkę do szaszłyków. Dokładać zwinięte plastry szynki w taki sposób, by każdy z nich znalazł się pomiędzy dwoma kapeluszami. Kolejno nakładać na przemian szynkę i pieczarki aż do wyczerpania składników, tak by powstało 8 szaszłyków.
  2. Masło rozgrzać na patelni, dodać rozmaryn. Usmażyć grzyby z szynką na szpadkach ze wszystkich stron na rumiano. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Grzyby szaszłyki przekąska pieczarki rozmaryn szynka westfalska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze