Pieczarki marynowane

wspaniałe do mięs...

PrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)

Składniki:

  • nieduże pieczarki
  • ogórek
  • cebula
  • zalewa:
  • 2 szkl wody
  • 6 dużych łyżek octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1łyżeczka soli
  • ostra papryka lub chile
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • panierka:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umyte i osuszone pieczarki posypujemy solą i pieprzem, panirujemy w jajku i tartej bułce i smażymy na złoty kolor.
  • Z podanych składników gotujemy zalewę. Układamy najlepiej w słoiku warstwami pieczarki, cebula pokrojona w grube plastry i ogórek zielony nieobrany, pokrojony w plastry i znów pieczarki cebula i ogórek aż do wyczerpania składników. Zalać zalewą i odstawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki. Najlepsze po 2 dniach jak wszystkie składniki przejdą dokładnie zalewą i przyprawami. Można podawać jako przystawkę do obiadu lub do mięs i wędlin.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy