Pieczarki faszerowane mięsem

Lubię to danie :-)

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 170 głosów)

Składniki:

  • 10 średnich pieczarek
  • 70 dag mięsa mielonego (np. łopatki wieprzowej)
  • pół papryki
  • małą cebula
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, vegeta, maggi
  • bułka tarta
  • jajko
  • ew. mąka i śmietana do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pieczarki oczyszczamy, odcinamy trzonki i wydrążamy środek. (środka pieczarek i trzonków nie wyrzucamy, odkładamy do miseczki). Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem (lub czym kto woli :-)) Mięsem mielonym napełniamy kapelusze pieczarek. Dociskamy i wyrównujemy wierzch tak, aby lekko wystawał poza pieczarkę. Jajko roztrzepujemy, maczamy w nim pieczarki z obydwu stron i panierujemy w bułce tartej. Smażymy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Przekładamy do garnka. Dolewamy tyle wody, żeby pieczarki były przykryte. Dajemy p[okrojoną w kostkę paprykę i środek pieczarek. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Doprawiamy i ewentualnie zagęszczamy mąką i śmietaną. Podajemy np. z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy