PIANKA Z GALARETKĄ

Lekki i szybki deserek na podwieczorek.

Dodany przez: halina070177

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 galaretka np.wiśniowa
  • 1 galaretka np.agrestowa
  • 2 szkl mleka
  • 1 żelatyna
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu. Każdą wlać do miseczki i odstawić do stężenia.Po stężeniu pokroić w kostkę.Smaki są bez znaczenia-ważne aby były 2 różne kolory.
  2. 1 masa:
  3. W 1/2 szkl ciepłego mleka rozpuścić żelatynę i dodać do tego resztę mleka.Dobrze wymieszać
  4. 2 masa:
  5. Miękką margarynę utrze c z 4 żółtkami i cukrem na gładką masę.
  6. 3 masa:
  7. 4 białka ubić na sztywną pianę.
  8. Następnie:
  9. Do masy 2 dodać 1- cały czas mieszając.Następnie dodać ubite białka- 3 masa, cały czas mieszając.Podzielić na 2 równe części.Do jednej dodać połowę obu galaretek- wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Wstawić do lodówki. Do drugiej dodać kakao.Wymieszać. Potem resztę galaretek. Na jasną masę wyłożyć ciemną .
  10. Całość włożyć do lodówki do stężenia.
deser mleko galaretki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze