Piadina (tortilla)

Piadina to cienki placek z mąki pszennej, pochodzący z prowincji Emilia-Romania w północnych Włoszech. W tradycyjny sposób piadina przygotowywana jest ze smalcem i nie ma w składzie drożdży. Piadina to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy.

tortilleZapiekankiPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 155 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-maka-pszenna-min1.Na początek należy wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.Dodać tylko tyle wody aby ciasto miało konsystencję jak na pierogi i było wystarczająco miękkie. Następnie trzeba rozwałkować placki i upiec je z obu stron na rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni.
    Piadinę napełnia się praktycznie dowolnym farszem, najczęściej są to: sos pomidorowy, ser (np. squacqerone czy mozzarella), mięso lub wędlina (kiełbasa, salami, pieczona wieprzowina - porchetta), grzyby, rukola,szpinak, ale także czekoladą.

Porady

We Włoszech do przygotowania piadiny korzysta się również ze 100 g smalcu. Piadina może być podawana w podobny sposób jak pizza. Jako pieczywo piadina jest bardziej płaska niż ciasto na pizzę. Głównie dlatego, że nie zawiera w sobie drożdży. Pieczenie piadiny powinno być przeprowadzone w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, aż będzie lekko brązowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 30 min.
Domowa tortilla
Domowa tortilla

Elcia84

Domowa tortilla