Pęczak z pieczonymi warzywami i sosem miodowym

Pyszna sałatka z pęczakiem, pieczonymi warzywami i sosem miodowym to dodatek, który wzbogaci waszą jesienną dietę.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • pieczone warzywa: 2 nieduże „szczupłe” cukinie 2 średniej wielkości różnokolorowe papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 30 dag małych, białych pieczarek
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz, suszony rozmaryn i tymianek, ostra mielona papryka, olej
  • do sałatki:
  • 1/2 szklanki suchego pęczaku
  • na sos:
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1/2–1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1–2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku, posiekane wędzona papryka

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy warzywa (będzie ich sporo, ale nadmiar podzielmy na porcje i zamroźmy; przydadzą się na później albo jako dodatek do makaronu – można je np. poddusić z sosem pomidorowym, albo jako jarzynka do grillowanej piersi kurczaka)
  2. Myjemy, oczyszczamy, kroimy – cukinie w plasterki grubości 1/2 cm, papryki w paski grubości palca, cebule w grube piórka, pieczarki na ćwiartki.
  3. Marchewki kroimy w półplasterki, wrzucamy na 4–5 min na lekko osolony wrzątek, odcedzamy.
  4. Boczek tniemy w grubą kostkę.
  5. Warzywa i boczek mieszamy w dużej misce, przyprawiając do smaku sola, pieprzem, ziołami i papryka.
  6. Wykładamy wszystko na płaską blaszkę z piekarnika, przykryta papierem do pieczenia, skrapiamy olejem.
  7. Pieczemy w temp. 180°C, aż warzywa będą miękkie, ale zachowają jędrność. Studzimy.
  8. Pęczak płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.
  9. Mieszamy z porcja upieczonych warzyw.
  10. Na sos:
  11. Ocet mieszamy z sosem sojowym i miodem, ucierając, dodajemy po łyżce oleju.
  12. Mieszamy z posiekanym czosnkiem, przyprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem i wędzoną papryka do smaku.
  13. Pęczak z warzywami z boczkiem pakujemy do szczelnego pudełka, w osobnym słoiczku zabieramy sos.
  14. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
miód pieczone warzywa pęczak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze