Pavlova z bitą śmietaną i owocami:

Tort pavlova można przygotować na Walentynki i zjeść z ukochana osobą.

Dodany przez: Jola66

Pavlova z bitą śmietaną i owocami:

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Składniki:
  • 6 białek z jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • Do dekoracji:
  • orzeszki piniowe w polewie cukrowej
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść mrożonych malin i jagód

Przygotowanie

  1. Blaszkę w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia. Białka wlać do suchej misy robota, dodaćszczyptę soli. Ubić na sztywną pianę, wlać 1 łyżkę octu, a potem dodać po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cukier z wanilią, ubić aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
  2. Masę przełożyć na papier, najlepiej silikonową łyżką i uformować serce w kształcie formy.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić formę z bezą. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni z termoobiegiem i piec przez 90 minut . Po tym czasie wyłączayć piekarnik, ostudzić beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać.
  4. Wyciągnąć bezę z piekarnika, przełożyć na talerz, na którym będzie podana pavlowa.
  5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Ubitą śmietanę przełozyć na bezę, również nadając jej kształt serca. Posypać posiekanymi orzeszkami piniowymi ( ja je posiekałam w szatkownicy FP 270 Kenwood) , ozdobić malinami i jagodami, ponownie posypać posiekanymi orzeszkami i podawać.
owoce deser bita śmietana beza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze