Patisony faszerowane pomidorami i serem morskim

Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego.

Dodany przez: gastrosfera1

Patisony faszerowane pomidorami i serem morskim

Bez mięsa

Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
s

Składniki

  • • 4 średnie sztuki patisonów (ok. 12-14 cm średnicy)
  • • 300 g pomidorów Lima (lub innych mięsistych)
  • • 300 g sera żółtego – Morski MSM Mońki
  • • 2 ząbki czosnku
  • • ¼ łyżeczki chilli
  • • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Patisonom odciąć tak zwane „czapki”, wydrążyć miąższ ze środków i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w plasterki. Czosnek posiekać i wymieszać z miąższem patisonów, płatkami chili i oliwą. Patisony posolić w środku i na przemian, warstwami układać pomidory, miąższ, starty ser żółty i igiełki rozmarynu (ostatnią warstwą powinien być ser). Tak przygotowane patisony przykryć „czapkami” i upiec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze