Pasztet z zająca

Przygotowanie: 40 minut Pieczenie: 1 i 1/2 godziny Porcja: 340 kcal Składniki na 8–10 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Pasztet z zająca

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
340 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • przodek zajęczy
  • kostka bulionu wołowego
  • 30 dag wieprzowiny
  • 10 dag słoniny
  • cebula
  • włoszczyzna
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Listek laurowy PRYMAT
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • grubo mielony pieprz
  • GALARETA:
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • ziele angielskie
  • Listek laurowy PRYMAT
  • kilka marynowanych grzybków

Przygotowanie

  1. Mięso zająca zalać szklanką wody, dodać kostkę bulionu wołowego, dusić do miękkości. Ostudzić, usunąć kości. W sosie namoczyć bułkę. Mięso wieprzowe i słoninę pokroić w grubą kostkę. Włoszczyznę obrać, pokroić. Dodać do mięsa z zielem, listkiem i gałką. Podlać wodą, dusić 20 min.
  2. Bułkę odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać. Oba rodzaje mięsa zemleć 2–3-krotnie wraz z bułką. Do masy wbić jajko, dodać cebulę, doprawić pieprzem i dokładnie wyrobić. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę, wyrównać powierzchnię. Piec 1 i 1/2 godz. w temp. 180°C. Upieczony pasztet ostudzić i wyjąć z formy.
  3. Galareta: kostki bulionowe rozpuścić w 1/2 l wody, dodać przyprawy, zagotować. Wyjąć listek i ziele. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego bulionu, wymieszać z pozostałym bulionem, ostudzić. Pasztet przełożyć do większej formy niż ta, w której był pieczony. Na wierzchu ułożyć grzyby, zalać letnią galaretą, odstawić do zastygnięcia.
mięso Boże Narodzenie przekąska dziczyzna pasztet z zająca
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze