Pasztet królewski

Ocena:

4.37 (174)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób

Pyszny przepis na pasztet

Składniki:

  • 20 dag wątróbki cielęcej
  • 100 ml mleka
  • 20 dag śliwek suszonych
  • 70 dag łopatki wieprzowej
  • 35 dag podgardla wieprzowego
  • 40 dag cielęciny
  • 70 dag słoniny
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 15 dag smalcu
  • 35 dag cebuli
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2/3 bułki paryskiej
  • ok. 1 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 jajka

Pasztet królewski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wątróbkę pokroić w grubą kostkę, zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny, osączyć. Śliwki zalać wrzątkiem, po paru minutach osączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Łopatkę, podgardle, cielęcinę i połowę słoniny pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, zrumienić na rozgrzanym smalcu.
  • Dodać obraną i grubo pokrojoną cebulę, przykryć i dusić, aż mięso puści sok. Wówczas wsypać ziele angielskie, liście laurowe i świeżo mielony pieprz. Podlać 2–3 szklankami wody i dusić ok. 1 godziny.
  • Gdy mięso jest prawie miękkie, dodać wątróbkę i bułkę. Dusić wszystko na małym ogniu mieszając, aż bułka wchłonie cały płyn.
  • Wystudzić, trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa, przez drobne sitko. Przyprawić tartą gałką muszkatołową i ew. jeszcze solą oraz pieprzem. Wbić jajka, dodać śliwki i dokładnie wymieszać. Małe prostokątne foremki keksowe wyłożyć cienkimi paskami pozostałej słoniny tak, aby na siebie nachodziły, a ich końce wystawały ponad foremki.
  • Masę mięsną przełożyć do foremek, wierzch wyrównać i przykryć wystającymi końcami słoniny. Mocno ubić, stukając foremkami o blat stołu. Piec 50 minut w temperaturze 200°C.

Porady

Zobacz przepis: pasztet domowy pieczony

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne