Jak upiec pasztet na bogato? Zadbaj nie tylko o dobrej jakości mięso i podroby, ale również o dodatki. Pasztet z pistacjami będzie pięknie prezentować się na stole i pysznie smakować!
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
1 kg podgardla wieprzowego
600 g szynki wieprzowej
100 ml jasnego sosu sojowego
10 ziarenek ziela angielskiego
4–5 liści laurowych
6–7 ząbków czosnku
300 g słoniny
łyżka startej gałki muszkatołowej
płaska łyżka czarnego mielonego pieprzu
sól
8 jajek (osobno żółtka i białka)
300 g wątróbek drobiowych
3 łyżki żelatyny wieprzowej
200 g wyłuskanych pistacji
masło i bułka tarta do formy
Pasztet z pistacjami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Łopatkę, podgardle i szynkę kroimy w kostkę 6 x 6 cm, szynkę odkładamy osobno. Wszystko zalewamy sosem sojowym i obsmażamy na rumiany kolor ze wszystkich stron – najpierw podgardle, bo jest najtłustsze, potem łopatkę, na koniec szynkę.
Przygotowane mięso przekładamy do brytfanny (starajmy się nie pomieszać szynki z innym mięsem, bo będzie troszkę inaczej spożytkowana) i zalewamy 2 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i czosnek, przykrywamy i dusimy 2 godz.
Gotowe mięso – z wyjątkiem szynki – mielemy na średnich oczkach razem ze słoniną, szynkę rwiemy na drobne włókna i dodajemy do przemielonego mięsa. Całość mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą do smaku.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z wątróbką drobiową i dodajemy do mięsnej masy razem z żelatyną.
Masę mięsną, delikatnie mieszając od dołu do góry, łączymy z ubitymi na sztywno białkami. Na koniec dodajemy łuskane pistacje.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanych masłem form oprószonych bułką tartą. Równamy i pieczemy 1,5 godz. w temp. 160°C, przy włączonym termoobiegu. Jeśli pasztet za mocno się zrumieni z wierzchu, przykrywamy go folią aluminiową i dopiekamy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015