Wegetariański pasztet marchewkowy

Pasztet marchewkowy to zdrowe i pożywne danie. Przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu, świetnie sprawdza się zarówno podawany na ciepło, jak i na zimno.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 800 g marchwi
    2 cebule
    6 ząbków czosnku
    6 łyżek kaszy manny
    4 łyżki pestek dyni
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka tymianku
    1,5 łyżeczki soli
    3 jajka “zerówki”
    2 łyżki tłuszczu do smażenia

Przygotowanie

  1. Wegetariański pasztet to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej potrawy. Marchewkowo-jajeczny, to doskonały pomysł na wegetariański obiad! Z dodatkiem lekkiej sałatki stanowi pełnowartościowy posiłek.

    Wetariańskie pasztety

    Wegetariański pasztet możemy przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejszy jest ten z brązowej lub zielonej soczewicy. Doskonale sprawdzą się także dania na bazie kaszy, np. gryczanej lub jaglanej. Do pasztetu możemy dodać suszone śliwki lub żurawinę – dzięki temu jego smak będzie lekko przełamany. Pasztet marchewkowy jest delikatny i lekko słodki w smaku, dlatego nie potrzebuje już słodkich dodatków w postaci bakalii.

    Jak zrobić wegetariański pasztet?

    W przygotowywaniu pasztetów ważne jest, aby się mocno upiekły. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika dopiero, gdy wierzch przypiecze się na złotobrązowy kolor. Aby pasztet był zwarty I nie rozpadał się, wyciągamy go z formy dopiero, gdy całkowicie ostygnie.

    Wykonanie

    Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki . Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu i dodajemy do marchwi. Dodajemy kaszę mannę, przyprawy i jajka, wszystko dokładnie blendujemy. Wsypujemy pestki dyni, mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Studzimy.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy