4.48 (174)
Pasztet marchewkowy to zdrowe i pożywne danie. Przepis jest szybki i prosty w przygotowaniu, świetnie sprawdza się zarówno podawany na ciepło, jak i na zimno.
800 g marchwi
2 cebule
6 ząbków czosnku
6 łyżek kaszy manny
4 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka tymianku
1,5 łyżeczki soli
3 jajka “zerówki”
2 łyżki tłuszczu do smażenia
Wegetariański pasztet to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej potrawy. Marchewkowo-jajeczny, to doskonały pomysł na wegetariański obiad! Z dodatkiem lekkiej sałatki stanowi pełnowartościowy posiłek.
Wetariańskie pasztety
Wegetariański pasztet możemy przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejszy jest ten z brązowej lub zielonej soczewicy. Doskonale sprawdzą się także dania na bazie kaszy, np. gryczanej lub jaglanej. Do pasztetu możemy dodać suszone śliwki lub żurawinę – dzięki temu jego smak będzie lekko przełamany. Pasztet marchewkowy jest delikatny i lekko słodki w smaku, dlatego nie potrzebuje już słodkich dodatków w postaci bakalii.
Jak zrobić wegetariański pasztet?
W przygotowywaniu pasztetów ważne jest, aby się mocno upiekły. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika dopiero, gdy wierzch przypiecze się na złotobrązowy kolor. Aby pasztet był zwarty I nie rozpadał się, wyciągamy go z formy dopiero, gdy całkowicie ostygnie.
Wykonanie
Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki . Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu i dodajemy do marchwi. Dodajemy kaszę mannę, przyprawy i jajka, wszystko dokładnie blendujemy. Wsypujemy pestki dyni, mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Studzimy.