Paszteciki z pieczarkami

Ocena:

4.41 (184)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Paszteciki z pieczarkami znikają w kilka chwil po wyjęciu z piekarnika. Nic w tym dziwnego, bo najlepiej smakują świeżo upieczone i jeszcze ciepłe. Na wigilijnym stole goszczą w towarzystwie czerwonego barszczu. Dla wielu osób jest to więc zestaw, bez którego nie wyobrażają sobie tej wyjątkowej kolacji. Z naszego przepisu dowiecie się, jak najłatwiej zrobić paszteciki drożdżowe z pieczarkami.

Składniki:

  • mleko  150 ml

  • drożdże  20 g

  • cukier  5 g

  • mąka pszenna  450 g

  • masło  150 g

  • jajka  3 szt.

  • sól  5 g

  • olej rzepakowy  20 ml

  • cebula  1 szt.

  • pieczarki  500 g

  • natka pietruszki  0.25 pęczka

  • pieprz  5 g

  • bułka tarta  15 g

  • czarnuszka  20 g

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozczyn drożdżowy: mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe (ale nie może być gorące). Do osobnej miski wkruszamy drożdże, wlewamy 50 ml mleka, dodajemy cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.

  • Krok 2:

    Ciasto na paszteciki z pieczarkami: w rondelku roztapiamy masło i przelewamy do ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko i roztopione masło. Wbijamy 1 jajko, dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie przyklejać się do rąk i ścianek miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

  • Krok 3:

    Farsz do pasztecików: na patelni podgrzewamy olej. Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 min. Myjemy pieczarki i również kroimy je w kostkę. Wrzucamy je na patelnię i smażymy przez kolejne 5 min.

  • Krok 4:

    Zioła i przyprawy: siekamy natkę pietruszki i przesypujemy do farszu. Doprawiamy go szczyptą soli i pieprzu. Zdejmujemy z kuchenki do ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Zagęszczenie farszu: gdy pieczarki lekko ostygną, dodajemy do nich rozkłócone jajko i bułkę tartą. Łączymy składniki łyżką.

  • Krok 6:

    Zwijanie pasztecików: gdy drożdżowe ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, dzielimy je na pół. Jedną część kładziemy na stolnicę, a drugą zostawiamy pod ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Na placek nakładamy połowę farszu i rozprowadzamy równomiernie, pozostawiając pustą krawędź o szerokości ok. 3 cm. Zwijamy ciasto wzdłuż w rulon, na koniec sklejając dobrze brzegi.

  • Krok 7:

    Krojenie ciasta na paszteciki: rulon kroimy ostrym nożem na grubsze plastry o szerokości ok. 5 cm.

  • Krok 8:

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy nasionami czarnuszki i wstawiamy do piekarnika na 20 min. W czasie pieczenia pierwszej partii przygotowujemy paszteciki z pieczarkami z drugiej porcji składników.

Porady

  • Większe pieczarki należy obrać. Jeśli są małe i czyste, wystarczy je umyć.
  • Nie musicie kroić pieczarek w bardzo drobną kostkę – podczas smażenia woda z nich odparuje i zmniejszą swoją objętość.
  • Do posypania pasztecików z pieczarkami można użyć nasion, np. sezamu lub kminku.
  • Ciasto na paszteciki z pieczarkami można zrobić również na bazie suchych drożdży – wtedy dodajemy je bezpośrednio do mąki, pomijając pierwszy krok. Na tę porcję potrzebujemy 7 g drożdży instant. Całe 150 ml ciepłego mleka dodajemy bezpośrednio do ciasta.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czy paszteciki z pieczarkami można mrozić?

Jak najbardziej – świeże, ale ostudzone już paszteciki wystarczy przełożyć do szczelnych woreczków, np. zamykanych strunowych lub pojemników do mrożenia. Najlepiej podzielić je na takie porcje, które będą nam potem potrzebne na jeden posiłek. Ciasto drożdżowe można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące.

Paszteciki z pieczarkami można rozmrozić bezpośrednio w piekarniku. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie na 15–20 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Z czym podawać paszteciki z pieczarkami?

Wytrawne drożdżowe bułeczki nadziewane pieczarkami są nie tylko doskonałe do czerwonego barszczu, ale także do innych zup na bazie bulionu:

Paszteciki z pieczarkami świetnie sprawdzają się również jako przekąska na domówce, podawane z sosem serowym, koperkowym lub czosnkowym.

Jak zawijać paszteciki z pieczarkami? Inne sposoby

Z naszego przepisu możecie wykonać paszteciki także w innych kształtach:

  • trójkątów – rozwałkowane ciasto dzielimy na kwadraty lub prostokąty. Nakładamy farsz i składamy je po przekątnej, sklejając boki przy pomocy końcówki widelca,
  • kwadratów – w tym przypadku na środek kwadratów o boku długości ok. 7 cm nakładamy farsz i przykrywamy drugim takim samym kwadratem. Brzegi również przyciskamy końcówką widelca,
  • kopert – ciasto na paszteciki z pieczarkami kroimy na kwadraty o bokach długości 7–8 cm, na każdy nakładamy farsz i składamy na pół, mocno zlepiając krawędzie,
  • pierożków – z ciasta drożdżowego można także wykrawać kółka, a następnie składać je jak tradycyjne gotowane pierogi z pieczarkami – zamiast wrzucać do wrzątku, układamy je na blasze.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne