Pasta z soczewicy

Pyszna pasta do pieczywa (najlepiej smakuje z ciemnym chlebem)

Dodany przez: anonymous

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 opakowanie zielonej soczewicy
  • 2 czerwone papryki
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą, lekko osolić i gotować na małym ogniu do miękkości (ok 20-25 minut) mieszając od czasu do czasu.
  2. Papryki przeciąć na pół, oczyścić z nasion, piec w piekarniku ogranym do 200 stopni ok. 15-20 minut (aż zaczną się rumienić). Po upieczeniu przełożyć gorące do woreczka foliowego lub szczelnego pojemnika (dzięki temu skórka łatwo odejdzie). Następnie obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Na patelni podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę, gdy się zeszkli wycisnąć czosnek, dodać zioła prowansalskie.
  4. Ugotowaną soczewicę odcedzić, ostudzić i zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem na papkę. Dodać paprykę i podsmażoną cebulę z czosnkiem.
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ew. jeszcze raz ziołami.
  6. Jeśli pasta wyjdzie za gęsta można dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
  7. Podawać z ciemnym pieczywem, nadaje się też jako farsz do naleśników i tortilli.
sniadanie przekąska wegetariańska soczewica pasta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze