Pasta kremowa włoska

Ocena:

4.59 (148)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
Przepis na pastę kremową włoską

Składniki:

  • 1–2 suszone pomidory w oliwie
  • po 5 zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 20 dag kremowego serka typu philadelphia
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • łyżeczka świeżych listków oregano
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • suszona mieszanka włoska
  • płatki parmezanu i gałązki
  • oregano do dekoracji

Pasta kremowa włoska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Osączonego z oliwy pomidora i osuszone z zalewy oliwki siekamy. Serek kremowy wykładamy do miseczki, wciskamy do niego czosnek, wrzucamy pomidory z oliwkami, starty parmezan i roztarte w dłoniach listki oregano.
  • Dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszanką włoską, dekoruje-my płatkami parmezanu i gałązeczką oregano.
  • Do pasty można dodać oliwę z pomidorów – będzie miała wtedy intensywniejszy smak i aromat. W sezonie korzystajmy ze świeżych pomidorów, zwłaszcza jeśli pasta będzie zjadana na bieżąco.

Porady

Zobacz też: Zupa włoska fasolowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne