Pasta jajeczna

Ocena:

4.42 (166)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pasta jajeczna to prosty i smaczny dodatek do pieczywa. Doskonale smakuje ze szczypiorkiem, natką pietruszki lub drobno posiekanym koperkiem. Sprawdza się nie tylko solo, ale także w zestawieniu z domową wędliną lub wędzonymi rybami. W wielu domach jest nieodłącznym elementem śniadania wielkanocnego. Kanapki z pastą jajeczną to również pożywny zestaw na drugie śniadanie.

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • majonez  30 g

  • szczypiorek  0.5 pęczka

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Pasta jajeczna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie jajek: zalewamy je zimną wodą i gotujemy przez 8 min od momentu wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.

  • Krok 2:

    Przygotowanie jajek na pastę: obieramy je ze skorupek i przekładamy do miski, po czym rozgniatamy widelcem.

  • Krok 3:

    Dodatki: jajka mieszamy z majonezem, szczyptą soli, pieprzu i drobno posiekanym szczypiorkiem.

  • Krok 4:

    Pasta jajeczna jest gotowa: podajemy ją z bagietką lub innym świeżym pieczywem.

Porady

  • Jajka po ugotowaniu od razu zalewamy zimną wodą, dzięki czemu szybciej wystygną. Po ok. 10–15 min. możemy zdjąć skorupki.
  • Prostym sposobem na szybkie obieranie jajek jest uprzednie obstukanie ich z każdej strony, np. na kuchennym blacie.
  • Obrane jajka możemy rozgnieść widelcem, pokroić nożem w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Pasta jajeczna jest od razu gotowa do spożycia.
  • Jeśli nie zjemy całości, możemy ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie 48 godz.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasta jajeczna z dodatkami

Pasta jajeczna ma delikatny i uniwersalny smak, który doskonale łączy się z różnymi składnikami. Bazując na podstawowym przepisie w prosty sposób możemy przygotować:

  • pastę jajeczną z awokado – do jajek dodajemy dojrzały owoc. Awokado wcześniej myjemy, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę. Warto skropić je odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało,
  • pastę jajeczną z tuńczykiem – możemy dodać tuńczyka z puszki w oleju lub sosie własnym,
  • pastę jajeczną z pieczarkami – śniadaniowy klasyk doskonale smakuje także z marynowanymi pieczarkami lub innymi grzybkami w zalewie octowej,
  • pastę jajeczną z ogórkiem – możemy dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone lub konserwowe,
  • pastę jajeczną z łososiem – wędzoną rybę możemy zmiksować z pastą jajeczną przy pomocy blendera ręcznego, kielichowego lub malaksera.

Co zamiast szczypiorku do pasy jajecznej?

Do pasty jajecznej świetnie sprawdzą się także inne zielone dodatki, takie jak:

  • rzeżucha – która jest bogatym źródłem witamin i jodu. Jest sadzona na Wielkanoc na znak zmartwychwstania, symbolizuje wiosnę,
  • natka pietruszki – źródło żelaza, potasu, kwasu foliowego, witaminy C, K i A, neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust,
  • koperek – jest bogaty w olejki eteryczne, witaminy, antyoksydanty,
  • liście kolendry – źródło witaminy A,, B, C i K,
  • świeża bazylia – jest pełna olejków eterycznych, które mają działanie łagodzące i uspokajające,
  • kiełki – do pasty jajecznej możemy dodać kiełki rzodkiewki, brokuła, groszku lub dowolną ulubioną mieszankę.

Pasta jajeczna bez majonezu

W wersji fit możemy zastąpić klasyczny majonez – dietetycznym lub sięgnąć po mniej kaloryczny zamiennik.

  • jogurt – naturalny lub grecki,
  • jogurt sojowy,
  • śmietanę 12%,
  • kremowy serek,
  • oliwę z oliwek,
  • musztardę.

Kanapki z pastą jajeczną fit tak samo dobrze smakują z zielonymi dodatkami jak w klasycznej wersji.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne