4.49 (199)
Pascha wielkanocna to tradycyjny świąteczny deser, który jest popularny we wschodnich rejonach Polski. Wersja z mielonym twarogiem jest równie pyszna jak gotowana – podobnie kremowa, a przy tym łatwa do przygotowania. Cały proces wykonamy w 30 minut, potem już tylko leżakowanie w lodówce i ozdabianie. Bakalie do paschy na Wielkanoc możemy komponować według własnego gustu. Często jej wnętrze wypełnione jest rodzynkami, żurawiną, daktylami, figami, suszonymi morelami, a także orzechami: laskowymi, włoskimi lub pekan.
twaróg 1 kg
masło 250 g
cukier puder 170 g
cukier waniliowy 16 g
skórka z cytryny 0.5 łyżeczki
żółtko 5 szt.
skórka pomarańczowa 50 g
migdały 50 g
morele 50 g
rodzynki 100 g
Składniki wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Miękkie masło przekładamy do miski, dosypujemy cukier puder, cukier wanilinowy i startą skórkę cytrynową. Ubijamy aż masa zrobi się biała i puszysta. Potem dodajemy żółtka, pojedynczo, po każdym miksujemy aż połączą się z masą maślaną.
Make eat easy
Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa (zamiast niej można użyć rónież praski do ziemniaków). Niestety ser z wiaderka, nawet najlepszej jakości, nie sprawdzi się do przygotowania paschy, jest zbyt luźny. Do masy maślano-jajecznej dodajemy zmielony twaróg i miksujemy aż uzyskamy gładką masę.
Make eat easy
Dokładamy skórkę pomarańczową, posiekane migdały i morele (lub figi). Dodajemy też rodzynki (można wymieszać je z żurawiną), które możemy wcześniej namoczyć, ale nie jest to konieczne. Całość delikatnie mieszamy.
Make eat easy
Na misce kładziemy duże sito o 20-centymetrowej minimalnej średnicy. Wykładamy je złożoną gazą. Przekładamy masę serową. Zawijamy górne brzegi gazy, lekko ściskając, żeby pascha przybrała odpowiedni kształt. Dodatkowo kładziemy na wierzchu talerzyk i go dociążamy. Wstawiamy ją do lodówki na całą noc (czas nie został wliczony do klasyfikacji dania). Gotową paschę wielkanocną przekładamy na talerz lub paterę. Zdejmujemy gazę.
Make eat easy
Wielkanocna pascha jeszcze lepiej prezentuje się ze świątecznymi lub wiosennymi ozdobami z masy cukrowej. W tej roli sprawdzą się też bakalie. Deser można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3 dni.
Make eat easy
Porady
- Deser dobrze smakuje także z dżemem lub innymi przetworami owocowymi, np. konfiturą z wiśni lub powidłami śliwkowymi.
- Do paschy możemy dodać kakao i gorzką czekoladę, jak w przepisie na paschę czekoladową. Ciekawym wariantem jest pascha limonkowa – z sokiem i skórką z limonki.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.