istock
4.52 (162)
Pascha czekoladowa to wariacja na temat klasycznego przepisu na tradycyjną paschę wielkanocną. Masa serowa z dodatkiem kakao i polewa czekoladowa sprawiają, że ten deser staje się jeszcze bardziej rozkoszny, więc warto wypróbować ten wariant smakowy. Zobaczcie, jak zrobić ten smakowity przepis i zaskoczcie wszystkich przy świątecznym stole.
twaróg 1 kg
żółtko 8 szt.
masło 300 g
cukier puder 400 g
gorzka czekolada 150 g
rodzynki 50 g
orzechy włoskie 50 g
skórka pomarańczowa 50 g
kakao 3 łyżki stołowe
koniak 2 łyżki stołowe
Masa serowa: Dwukrotnie zmielony ser miksujemy z żółtkami ugotowanymi na twardo. W drugiej misce 200 g masła ucieramy z 300 g cukru pudru, aż masa się spieni. Stopniowo dodajemy masę serową, ucierając wszystko na gładką masę (2 łyżki odkładamy na później).
iStcok
Dodatki: Część bakalii odkładamy do dekoracji, a resztę siekamy i kroimy w kostkę. Posiekane bakalie i czekoladę dodajemy do masy serowej i mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej formy, najlepiej ceramicznej doniczki z otworkiem w dnie, wyłożonej gazą. Obciążamy deseczką i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
iStock
Polewa: W rondelku roztapiamy 100 g masła, dodajemy odłożone 2 łyżki masy serowej, 100 g cukru pudru i kakao. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu i starannie mieszamy. Po przestudzeniu łączymy z koniakiem. Wyjmujemy paschę z foremki, smarujemy polewą i dekorujemy odłożonymi bakaliami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
iStock
Porady
- Tradycyjna pascha przygotowywana jest w formie stożka, ale równie dobrze wygląda formowana w zwykłej misce. Innym pomysłem są jednoporcjowe mini paschy, przygotowywane w pucharkach lub kokilkach.
- Gotową paschę można podać polaną musem owocowym, serwując ją niczym włoska panna cotta. Szczególnie pysznie smakuje mus wiśniowy, malinowy, a także mus mango.
- Paschę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze stężała w lodówce. Nie można jej jednak zbyt długo przechowywać i najlepiej zjeść ją w ciągu maksymalnie 2 dni. Jeśli jednak nie zdążycie spożyć paschy w tym czasie, z powodzeniem można ją zamrozić.
Więcej pysznych inspiracji znajdziesz w naszym poradniku: pascha wielkanocna na 6 sposobów!
Pascha wielkanocna to tradycyjna potrawa z mleka, masła i jajek, popularna w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Tradycyjna pascha ma kształt stożka, co stanowi symbol grobu Chrystusa. Oryginalny przepis na paschę zakłada warzenie twarogu, przez długie gotowanie mleka z dodatkiem kwaśnej śmietany lub żółtek. Obecnie jednak najczęściej przygotowuje się szybszą wersję paschy na bazie zmielonego twarogu lub sera twarogowego w wiaderku.
Tradycyjna pascha wielkanocna to połączenie twarogowej masy z masłem i żółtkami oraz bakaliami i orzechami. Zwykle znajdziemy w niej rodzynki, migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Niektóre przepisy zakładają też dodatek suszonych moreli i orzechów włoskich, a nawet żurawiny i daktyli. Często do masy twarogowej na paschę dodaje się też wanilię. Najlepiej oczywiście wybrać wydrążone z laski ziarenka, jednak można zastąpić je również kilkoma kroplami płynnej esencji waniliowej lub łyżeczką aromatyzowanego cukru wanilinowego.
W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na paschę w przeróżnych smakach. Szczególnie popularna jest pascha z twarogu lub pascha z sera z wiaderka. Inną opcją może być też pascha z mleka i śmietany. Jeśli jednak nie mamy twarogu, świetnym wariantem jest również pascha mascarpone. Z kolei w wersji roślinnej, świetnym pomysłem będzie wegańska pascha z kaszy jaglanej. Podstawowy przepis na pachę można wzbogacić cynamonem lub kardamonem. Do serowej masy można dodać też świeże listki mięty oraz owoce. My szczególnie polecamy paschę czekoladową oraz paschę limonkową. Taki przepis jest świetną alternatywą dla tradycyjnego przepisu i z pewnością mile zaskoczy wszystkich gości przy wielkanocnym stole.
Pascha świetnie smakuje z orzechowym akcentem. Wystarczy dodać jedną łyżkę masła orzechowego (najlepiej lekko solonego) do masy masy serowej, aby całość nabrała zupełnie nowego smaku. Inny wariant to pascha czekoladowo-kokosowa. Aby ją przygotować, wystarczy dorzucić do twarogu garść wiórek kokosowych, namoczonych wcześniej w likierze kokosowym.
-25% na asortyment dostępny w butiku w Krakowie i na slowglow.pl/sklep. Dostawa gratis. Promocja nie łączy się z innymi obniżkami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena serum Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 169,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 126,75 zł. Najniższa cena kremu Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 259,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 194,25 zł. Najniższa cena pilingu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 39,99 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 29,99 zł. Najniższa cena zestawu świec ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 157,50 zł. Cena zestawu po zastosowaniu rabatu - 118,13 zł. Najniższa cena świecy ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 241,50 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 181,13 zł. Najniższa cena balsamu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30dni przed obniżką - 119,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 89,25 zł. Produkty marki Polemika widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.
Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.