Parówki z serem w cieście francuskim

Prosty i szybki domowy fast food.

Dodany przez: marcineusz

Parówki z serem w cieście francuskim

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 7 głosów)

Składniki

  • gotowe ciasto francuskie (ja użyłem ciasta z lidl-a)
  • parówki (np. berlinki)
  • ser topiony w plasterkach (np. hochland)
  • rozbełtane jajko do posmarowania ciasta
  • ketchup

Przygotowanie

  1. Gotowy prostokątny płat ciasta francuskiego przeciąć na pół,uzyskane dwa kwadraty ciasta tniemy po przekątnej i otrzymujemy 4 trójkąty ciasta (można także ciasto pociąć w niezbyt szerokie prostokąty),na cieście kładziemy plasterek sera na to parówke i zawijamy (przed zrolowaniem można prawy i lewy wierzchołek ciastowego trójkąta złożyć do środka,tak żeby nachodziły na parówke), oczywiście ''wsad'' można modyfikować wedle uznania,możemy np. dodać podsmażone pieczarki albo kilka pokrojonych oliwek (ja akurat zielone oliwki,które ostatnio polubiłem zagryzałem do gotowej potrawy he he jak zresztą widać na zdjęciu) możemy także zamiast parówek użyć salami lub pokrojonej w słupki kiełbasy typu ''krakowska'',ale wracając do przepisu :-) ciasto po zawinięciu smarujemy rozbełtanym jajkiem, układamy na blasze na papierze do pieczenia po czym pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180C przez 20-25 minut i zajadamy :-)
przekąska parówki ciasto francuskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze