Parówki zapiekane w naleśniku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1). Naleśniki: mleko mieszamy z mąką i jajem na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju ( naleśnik będzie elastyczny ). Smażymy cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie 6-8 naleśników.
2).Każdą paróweczkę zawijamy w plaster szynki i w jeszcze ciepły naleśnik ( usmażoną stroną na zewnątrz ).
3). Wykonujemy sos beszamelowy do zapiekanek zagęszczony żółtkiem i serem Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny i przyprawy do smaku.Cebulkę kroimy w kostkę i surową dodajemy do sosu. Zmięknie podczas zapiekania ale pozostanie soczysta.
4). Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, układamy naleśniki z parówkami i zalewamy resztą sosu. Posypujemy bułką tartą i startym masłem.
5). Zapiekamy w piekarniku aż bułka tarta zbrązowieje ( przez 25-30 minut przy temp. 180-200°C.- zależne od piekarnika i wielkości naczynia w którym zapiekamy ).
6). Serwujemy ze świeżymi jarzynami: sałata lodowa, ogórek, pomidor, szczypior.