iStock
4.49 (202)
Parówki w cieście drożdżowym świetnie sprawdzą się zarówno jako pożywna, imprezowa przekąska, jak i jako niebanalna i pyszna kolacja. Połączenie wyrośniętego ciasta drożdżowego i jakościowych parówek smakuje wprost fantastycznie. Z przygotowaniem bułeczek poradzą sobie nawet początkujący miłośnicy domowych wypieków. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
mąka pszenna 300 g
masło 60 g
żółtko 2 szt.
jajka 1 szt.
drożdże 20 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
śmietana 30% 2 łyżki stołowe
parówki 8 szt.
Przygotowanie ciasta drożdżowego: Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem. Mąkę sieczemy z masłem (o temperaturze pokojowej) na stolnicy. Do otrzymanej masy dodajemy jajko, 2 żółtka, śmietanę, drożdże z cukrem oraz odrobinę soli. Całość wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie odkładamy do wyrośnięcia.
Parówki w cieście drożdżowym: Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5–7 mm. Wycinamy z niego prostokąty (o długości parówki). Na wierzchu każdego kawałka układamy jedną parówkę. Całość ciasno zawijamy, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane parówki w cieście pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 160–180°C.
Porady
- Parówki w cieście drożdżowym najlepiej smakują na ciepło. Jeśli przygotujecie je w większej ilości, na następny dzień możecie podgrzać je w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 180°C.
- Wierzch bułeczek, przed włożeniem ich do piekarnika, można dodatkowo obsypać ziarnami sezamu.
- Przed rozwałkowaniem, ciasto na przekąski z parówkami powinno podwoić swoją objętość.
- Z ciasta na bułki z parówką najlepiej wycinać kawałki o prostokątnym lub trójkątnym kształcie. Dzięki temu późniejsze zawijanie kiełbasek będzie o wiele prostsze.
- Po zawinięciu, parówki w cieście drożdżowym, warto odstawić do wyrośnięcia na dodatkowe 15 minut. Dzięki temu gotowe bułeczki będą idealnie wyrośnięte.
- Wierzch parówek w cieście drożdżowym z piekarnika warto posmarować rozbełtanym żółtkiem. Po upieczeniu nabiorą one apetycznego koloru, a dodatkowo będą się pięknie błyszczeć.
- Zastanawiacie się, jaką mąkę dodać do bułeczek drożdżowych? Najlepiej sprawdzi się w tym celu mąka pszenna typ 550. Przed dodaniem jej do pozostałych składników, polecamy dokładnie przesiać ją przez sitko.
- Ciasto drożdżowe najlepiej wyrasta w pomieszczeniach o temperaturze 20–22°C.
- Do przygotowania ciasta na bułki zapiekane z parówką można użyć zarówno świeżych, jak i suchych drożdży. Przyjmuje się, że 7 g drożdży instant odpowiada 25 g świeżego produktu.
- Polecamy spróbować także pysznych parówek w cieście drożdżowym z serem. Do ich przygotowania najlepiej wykorzystać ser typu gouda lub cheddar.
Choć, bułeczki z parówką smakują świetnie nawet w wersji solo, warto pokusić się o zaserwowanie ich w towarzystwie aromatycznego, domowego sosu. Najczęściej podaje się je z sosem czosnkowym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć ze sobą kilka łyżek jogurtu naturalnego oraz majonezu, a następnie doprawić całość przy pomocy świeżo wyciśniętego czosnku, soli oraz pieprzu.
Smak parówek w cieście drożdżowym równie dobrze komponuje się z aromatycznym sosem hamburgerowym na bazie majonezu, musztardy, ketchupu, czosnku, cebuli granulowanej oraz pieprzu. Fanom klasyki polecamy z kolei podanie bułeczek z pikantnym czy łagodnym ketchupem lub prostym sosem musztardowym.
Choć mogłoby się wydawać inaczej, przyrządzenie bułeczek drożdżowych z parówką w wersji roślinnej to żaden problem. Wystarczy lekko zmodyfikować podany powyżej przepis. Zmiany należy zacząć od ciasta drożdżowego. W wersji wegańskiej, do jego przygotowania potrzeba około 450 g mąki pszennej, 250 ml ciepłej wody, 10 g oliwy extra virgin, 20 g drożdży świeżych, 5 g cukru oraz 5 g soli.
Gotowe, roślinne zamienniki mięsnych parówek można znaleźć obecnie w większości supermarketów. Można je także przygotować samodzielnie. By całość smakowała jeszcze lepiej, do środka zawijasów można dołożyć także po plasterku wegańskich plastrów o smaku goudy. Gotowe parówki w cieście drożdżowym polecamy podawać z samodzielnie przygotowanym sojonezem.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł
Rabat 20% na cały asortyment, dostępne w salonach stacjonarnych oraz na www.wojas.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w salonach i na stronie.
Rabat rosnący wraz z ilością produktów w Twoim koszyku! -20% za zakup min. 2 produktów. -25% za zakup min. 3 produktów. -30% za zakup min. 4 produktów. Rabat obowiązuje na wybrane produkty. Promocja dostępna w sklepie internetowym. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Rabat na kolekcję SS24 Guess oraz Marciano by Guess, z wyłączeniem kolekcji kapsułowych i carryovers. Dostępny w sklepach stacjonarnych oraz online na www.guess.eu/pl. Nie dotyczy outletów.
Rabat na wszystkie produkty Pharmaceris dostępne na www.pharmaceris.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u Partnera.