Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim to smaczna przekąska na imprezę w rodzinnym gronie. Taka przekąska będzie także świetnie smakować na spotkaniach wśród znajomych. Na przykład podczas wieczoru filmowego. Parówki w cieście francuskim z serem to także niecodzienny sposób na podwieczorek. Przepis na parówki w cieście francuskim nie będzie zajmował wiele czasu. Wystarczy użyć dobrej jakości ciasta francuskiego dostępnego w sklepach spożywczych. Najlepsze będzie takie zawierające w składzie jedynie masło o wysokiej zawartości tłuszczu (82%). Kiełbaski w cieście francuskim to także sposób na wykorzystanie nadmiaru wędliny, które zostają w lodówce po weekendzie. Podpowiadamy, jak zrobić parówki w cieście francuskim. 

 

tortilleZapiekankiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.24 z 193 głosów)

Kroki wykonania:

  • ciasto-francuskie-fot. iStock-min1.Parówki w cieście francuskim – przepis:
    Na początek należy przygotować parówki. Najpierw trzeba usunąć plastikowe osłonki, a następnie pokroić ciasto francuskie na paski o szerokościach 3-4 cm. Potem trzeba położyć na każdej parówce pasek sera, posmarować ketchupem lub innym sosem pomidorowym zmieszanym z majonezem i owinąć ciasno ciastem francuskim. Parówki w cieście francuskim należy włożyć do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 15-20 minut aż do uzyskania złotego koloru. Ciasto francuskie z parówką dla smaku można posypać sezamem, czarnuszką lub bazylią i posmarować białkiem lub wodą.

Porady

Parówki w cieście francuskim dla dzieci można przygotować z mięsa drobiowego lub mięsa wieprzowego. Warto też urozmaicić wygląd parówki z ciastem francuskim poprzez użycie estetycznych foremek do ciasta. Dzięki temu banalna przekąska zostanie ozdobiona atrakcyjnymi gwiazdkami, serduszkami, kwiatkami, listkami, słoneczkami lub chmurkami. Ponadto przygotowane można przygotować parówki w cieście francuskim z warzywami. Na przykład sprawdzą się plastry cebuli, marchewki albo buraka. Dzięki temu zostaną przemycone cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Zaskakujące może się również wydawać, że parówki w cieście francuskim mogą skosztować również weganie. Wystarczy mięsny składnik zamienić na parówkę sojową lub na bazie białka grochu. 

Aby przygotować parówki w cieście francuskim należy zaopatrzyć się w blachę o nieprzywierającym dnie, silikonowy pędzelek oraz silikonową matę do pieczenia. Takie maty są wielokrotnego użytku i nie trzeba martwić się o nagły brak papieru do pieczenia.

Notka redakcyjna

Jak zawinąć parówki w ciasto francuskie?

Parówki w cieście francuskim można umieścić w różnorodny sposób. Najczęściej cienko rozwałkowuje się ciasto francuskie i następnie kroi na długie plastry. Można zrobić to za pomocą radełka, które dodatkowo wykona atrakcyjne pofałdowania. Tak przygotowanymi wstążkami ciasta francuskiego należy okręcić parówki. Końce ciasta należy umieścić pod spód tworząc zwartą całość.

Inny przepis na ciasto francuskie z parówkami podpowiada, aby kiełbaski umieścić na środku wykrojonego kwadratu. Wtedy wystarczy zawinąć parówki i stworzyć rodzaj kołderki lub koperty. Następnie wierzch można delikatnie naciąć tworząc delikatne zdobienia za pomocą nożyka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy