StockFood
4.51 (193)
Leczo węgierskie to sycący gulasz z papryki, aromatycznych przypraw i wieprzowiny. Sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację. To alternatywa dla tradycyjnego leczo z kiełbasą. Dodatek wieprzowiny nadaje mu jeszcze bardziej mięsnego smaku i charakteru. Takie proste danie jednogarnkowe z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Podajemy niezawodny przepis na leczo z papryki.
wieprzowina 400 g
boczek wędzony 200 g
mąka 1 łyżka stołowa
smalec 1 łyżka stołowa
cebula 3 szt.
czerwona papryka 2 szt.
słodka papryka 1 łyżeczka
papryka chili 0.5 łyżeczki
pomidory w puszce 400 g
sól 3 g
majeranek 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
Przygotowanie: roztapiamy smalec w dużym garnku. Mięso i boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. W międzyczasie, gdy mięso będzie się smażyć myjemy i kroimy warzywa: paprykę i pomidory na większą kostkę, cebulę w grubsze piórka.
iStock
Leczo węgierskie – przepis: kiedy mięso zbrązowieje, a boczek wypuści tłuszczyk, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i przykrywamy. Całość dusimy ok. 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy przyprawy i na koniec zagęszczamy łyżką mąki. Leczo węgierskie możemy podawać ze świeżą zieleniną. Najlepiej sprawdzi się tu posiekana pietruszka. Opcjonalnie można dodać ziemniaki pokrojone w kostkę – i dusić do miękkości razem z sosem.
iStock
Porady
- Jeśli chcemy zrobić pełne i sycące leczo węgierskie to warto dodać do niego ziemniaki pokrojone w kostkę. Dorzucamy je do mięsa razem z papryką i pomidorami. Można też podawać je z chlebem lub bułką, np. bagietką.
- Warto od razu zrobić większą porcję, ponieważ leczo węgierskie można przechowywać w lodówce do 3 dni. A w razie potrzeby można je przełożyć do słoików i zapasteryzować lub poporcjować i zamrozić.
- Dodatek mąki ma na celu zagęszczenie leczo, można jednak pominąć ten krok. Dzięki temu smak dania będzie bardziej pomidorowy i naturalny.
- Leczo węgierskie, podobnie jak polskie występuje w różnych wersjach. Można je zrobić z powodzeniem z dodatkiem kiełbasy, najlepiej pikantnej lub z cukinią i pieczarkami.
- Do leczo z papryki można wykorzystać różne jej odmiany, a także kolory. Całość będzie się wspaniale prezentowała na stole.
Dużą popularnością cieszy się klasyczne leczo z kiełbasą – w tej wersji jest to dobrze znana nam potrawa. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzi się wiejska kiełbasa, lekko podsuszana, którą dusimy w garnku razem z cebulą. Pozostałe dodatki są takie same jak w węgierskim gulaszu. Jeśli chcemy nieco zmniejszyć kaloryczność, możemy zamienić kiełbasę np. na kurczaka.
W przepisach na leczo z kiełbasą często jest również dodatek cukinii, którą dusimy razem z papryką i pozostałymi składnikami. Jeszcze bardziej aromatyczne danie uzyskamy, dorzucając do niego pieczarki.
Leczo, to również potrawa, którą można przygotować bez dodatku mięsa. Taki przepis sprawdzi się zarówno dla wegetarian, osób będących na diecie roślinnej, jak i tych, którzy chcą ograniczyć mięso w swojej diecie. Do jego przygotowania można wykorzystać różnego rodzaju warzywa, ale najlepiej sprawdzą się tu: papryka, cukinia, pomidory i bakłażan.
Warzywne leczo może mieć również aromatyczny zapach i smak wędzonki, jeśli dodamy do niego wędzoną paprykę w proszku. Ciekawym dodatkiem do takiego leczo są też grzyby i ciecierzyca – popularny produkt kuchni wegetariańskiej i nie tylko. Istnieją również nieco bardziej zaskakujące warianty tego dania. Jednym z nich jest warzywne leczo z dyni.
Zarówno leczo węgierskie, jak i tradycyjne z kiełbasą to dania jednogarnkowe. Do ich przygotowania nie trzeba wykorzystywać kilku naczyń, a same przepisy nie są skomplikowane. Potrawy jednogarnkowe to doskonały pomysł na obiad dla osób zabieganych, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Doskonałym daniem tego typu jest np. bigos lub gulasz. Ciekawym pomysłem na obiad jednogarnkowy, jest również kaszotto, które podobnie jak leczo można przygotować w wersji mięsnej bądź wegetariańskiej.