Parfait z truskawkami

Ocena:

4.57 (164)

  • 25 min.
  • dla 6 osób

Parfait z truskawkami najlepiej smakuje latem, gdy łatwo o świeże, krajowe owoce. Francuski deser na bazie masy śmietanowo–jajecznej podaje się zmrożony. Konsystencją przypomina on dobrze nam znane lody. Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach – jednym słowem idealny. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • truskawki  350 g

  • cukier  130 g

  • żółtko  4 szt.

  • śmietana kremówka  400 ml

Parfait z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Pistacje sieczemy na drobno. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy z nich szypułki. 100 g kroimy w plasterki, a pozostałą część miksujemy z 50 g cukru. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Przykrywamy go miską o większej średnicy. Przekładamy do niej żółtka i ubijamy je na parze. Cały czas miksując, dodajemy pozostały cukier. Gdy masa nabierze konsystencji puchu, przekładamy ją do przestudzenia. 

  • Krok 2:

    Parfait z truskawkami: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, po czym łączymy ją z masą jajeczną. Dno prostokątnej formy wykładamy folią spożywczą. Układamy na niej 1/3 kremu. Całość przekładamy do zamrażalnika na około 20–30 minut. Po tym czasie wyciągamy formę i wylewamy na nią przygotowany wcześniej mus z truskawek. Przykrywamy go pozostałym kremem na bazie jajek. Na wierzchu deseru układamy pokrojone truskawki i pistacje. Gotowy parfait mrozimy przez około 4 godziny. Podajemy po pokrojeniu, w towarzystwie ulubionych dodatków.

Porady

  • Przepis na parfait można modyfikować. Jeśli nie macie dostępu do świeżych truskawek, możecie zastąpić je innymi, sezonowymi owocami, takimi jak rabarbar, jeżyny, brzoskwinie, jagody czy gruszki. Deser parfait można  też przygotować na bazie mrożonych truskawek.
  • Jeśli chcecie przygotować parfait z truskawkami w lżejszej wersji, możecie zastąpić część śmietany kremówki gęstym jogurtem greckim. 
  • Polecamy również spróbować naszego przepisu na domowe lody truskawkowe.
  • Wierzch parfait truskawkowego można dodatkowo oblać polewą z gorzkiej czekolady. Deser można też podawać w towarzystwie bitej śmietany lub sosu waniliowego. Równie dobrze smakuje on po posypaniu cukrem pudrem.
  • Parfait można też przygotować w keksówce lub okrągłej foremce.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Parfait z truskawkami – alternatywne wersje przygotowania

Klasyczny przepis na parfait z truskawkami można modyfikować na wiele sposobów. Polecamy dodanie do masy połamanej na niewielkie kawałki czekolady białej lub gorzkiej. Można do niej także dorzucić posiekane na drobno pistacje, domową granolę czy musli lub kawałki świeżych owoców. 

Smak deseru parfait można również urozmaić dodając do niego pokruszoną chałwę sezamową. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu jakościowy miód. Polecamy spróbować również parfait truskawkowego z dodatkiem rabarbaru lub malin. 

Parfait – inne przepisy 

Nazwa deseru pochodzi od francuskiego słowa „doskonały”. Nic dziwnego, połączenie masy jajecznej, odrobiny cukru i aksamitnej śmietanki smakuje wprost fantastycznie. Przygotowanie deseru jest niezwykle proste. Dodatkowo nie zajmuje ono wiele czasu. Jeśli więc nigdy go nie próbowaliście, koniecznie musicie to zmienić. 

Francuski, mrożony deser można przygotować na wiele sposobów. Choć jego klasyczna, waniliowa wersja smakuje świetnie, polecamy także spróbować go w wersji czekoladowej czy kawowej. Parfait można też przygotować z dodatkiem chałwy, rumu, orzechów, sera mascarpone czy cynamonu. 

Latem, warto do deseru parfait warto dodać świeże owoce, takie jak chociażby maliny, truskawki, brzoskwinie czy jagody. Można także pokusić się o dorzucenie do niego bardziej egzotycznego mango lub granatu. Polecamy także spróbować parfait w wersji pomarańczowo–imbirowej.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne