Przepis na węgierskie danie z ryb - paprykarz węgierski
Składniki:
1 kg filetów z ryb słodkowodnych
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
10 dag boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
3 łyżki oleju
łyżka słodkiej papryki w proszku
szczypta pieprzu cayenne
łyżka pasty pomidorowej
po 125 ml czerwonego wina, bulionu warzywnego i kwaśnej śmietany
15 dag klusek typu zacierki
2 łyżki natki pietruszki
Paprykarz węgierski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety pokroić w małą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić. Boczek pokroić w paski. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Kawałki ryb obtoczyć w mące i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Zdjąć z ognia.
Na pozostałym oleju smażyć boczek, cebulę i czosnek. Dodać sproszkowaną paprykę, pieprz cayenne i pastę pomidorową. Wlać wino i bulion, zagotować.
Do sosu włożyć ryby oraz kluseczki, wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i podgrzewać 5–7 min, nie gotować. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!