Paprykarz węgierski

Ocena:

4.5 (166)

  • 35 min.
  • dla 6 osób

Przepis na węgierskie danie z ryb - paprykarz węgierski

Składniki:

  • 1 kg filetów z ryb słodkowodnych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżka pasty pomidorowej
  • po 125 ml czerwonego wina, bulionu warzywnego i kwaśnej śmietany
  • 15 dag klusek typu zacierki
  • 2 łyżki natki pietruszki

Paprykarz węgierski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety pokroić w małą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić. Boczek pokroić w paski. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Kawałki ryb obtoczyć w mące i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Zdjąć z ognia.
  • Na pozostałym oleju smażyć boczek, cebulę i czosnek. Dodać sproszkowaną paprykę, pieprz cayenne i pastę pomidorową. Wlać wino i bulion, zagotować.
  • Do sosu włożyć ryby oraz kluseczki, wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i podgrzewać 5–7 min, nie gotować. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne