Papryka z kaszą

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Porcja: 300 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Papryka z kaszą

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 strąki papryki
  • 10 dag kaszy jaglanej
  • listek laurowy
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka śmietany
  • 5 dag sera feta
  • 2 łyżki czerwonej fasolki (z puszki)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sos:
  • puszka pomidorów bez skórki (40 dag)
  • łyżka masła
  • 1/2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę opłukać, zalać bulionem, dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu 30 minut. Po ugotowaniu wyjąć listek.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać, wymieszać z łyżką oliwy, śmietaną i pomidorami. Dodać rozdrobnioną widelcem fetę, osączoną fasolę i posiekaną natkę, wymieszać z kaszą.
  3. Sos: pomidory z puszki razem z zalewą gotować 30 minut, przyprawić solą i pieprzem. Przetrzeć przez sito. Masło stopić w garnku, dodać mąkę, włożyć przecier, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilkę podgrzewać, mieszając.
  4. Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki. Wnętrze lekko posolić i nafaszerować kaszą z dodatkami. Włożyć do brytfanny, wlać sos pomidorowy i piec 25 min w temp. 200°C.
warzywa przekąska wegetariańska pomidory Papryka feta Kasza jaglana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze