3.87 (417)
Papryka faszerowana ryżem i mięsem to pomysł na pyszny obiad. Doskonale smakuje podana osobno, jak i z bukietem warzyw. Przepisów na nadziewaną paprykę jest wiele, warto pokombinować z farszem i ilością sera, ale klasyczna wersja też jest dobra. Papryka faszerowana to dobry pomysł na pożywny i sycący obiad, ale i kolację. Przygotowanie jej jest proste i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu.
mięso mielone wieprzowe 30 dag
ryż 0.5 szklanki
olej 4 łyżki stołowe
cebula 1 szt.
papryka 8 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oregano 1 szczypta
koncentrat pomidorowy 1 łyżka stołowa
wywar 1 szklanka
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać.
Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki napełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Szklanką gorącego wywaru warzywnego podlać papryki.
Papryki faszerowane przykryć i piec 35 minut w temperaturze 180 st. C. Po upływie wyznaczonego czasu, papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ew. niewielką ilość wody. Zagotować i przyprawić.
Papryki faszerowane podawać polane sosem.
Porady
Papryka faszerowana dobrze sprawdza się w towarzystwie świeżej sałatki. Jeśli użyjemy mniejszych papryk lub takich o cieńszej skórce, możemy skrócić czas pieczenia. Warto pamiętać o natłuszczeniu blachy lub formy, w której pieczemy paprykę. Zapobiegnie to przylepieniu się warzyw od spodu. Możemy też użyć papieru do pieczenia. Papryka faszerowana nie może się spiec - przypalona będzie niesmaczna. Przepis na faszerowaną paprykę zawsze można lekko zmodyfikować i dodać na wierzch papryki np. trochę startego sera, który zapiecze się wraz z naszą potrawą, nadając całemu daniu jeszcze lepszy smak. Ścięty wierzch papryki idealnie sprawdzi się w roli „wieczka”, dlatego nie wyrzucaj go.
Papryka faszerowana to bardzo popularne danie. Wynika to z faktu, że możemy dodawać do niej ulubione składniki i eksperymentować do woli. Przepis na paprykę faszerowaną to idealny sposób na czyszczenie lodówki - wystarczy wszystkie warzywa pokroić i umieścić wewnątrz wydrążonych papryk. Papryka faszerowana może też oczywiście być podawana
w wersji wegetariańskiej. Mięso możemy zastąpić podsmażonym tofu lub dodać do papryki ciecierzycę, dzięki której będzie bardziej pożywna. Nadziewana papryka to danie, które możemy przygotować na wiele sposobów dodając ulubione składniki i testując nowe smaki.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
20% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione z wyłączeniem marki HKliving. Oferta dostępna na dutchhouse.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 389,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 311,99 zł.