Papryka nadziewana mięsnym farszem

Papryka faszerowana - papryka nadziewana mięsnym farszem

dania mięsne

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 159 głosów)

Składniki:

  • 20 dag ryzu
  • sól
  • 4 cebule
  • 2 zabki czosnku
  • 6 łyzek oliwy
  • 40 dag mielonej jagnieciny lub wołowiny
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag ziaren słonecznika
  • 2 łyzeczki mielonego kuminu
  • 2 łyzeczki imbiru w proszku
  • peczek natki pietruszki
  • 1/2 peczka swiezej miety
  • 2 cytryny
  • pieprz
  • 8 pekatych papryk (zółtych, czerwonych, pomaranczowych)
  • 300 ml przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Papryka faszerowana - papryka nadziewana mięsnym farszem
  • Ryz gotujemy ok. 10 min w dużej ilości gorącej, osolonej wody, odcedzamy. Przez 10 min podsmażamy posiekana drobno cebule i czosnek z łyżka oliwy, dodajemy do ryżu. Na tej samej patelni, na dużym ogniu smażymy przez 2 min mielone mięso, stale mieszając.
  • Łączymy je z ryżem, dodajemy rodzynki, słonecznik, kumin, imbir, posiekana natkę pietruszki, mięte oraz sok z obu cytryn i łyżeczkę otartej skórki z 1 cytryny.
  • Przyprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem.Z papryk odcinamy górna część, z dolnej wyjmujemy pestki i faszerujemy. Przykrywamy odkrojonym wierzchem. Układamy na blasze, polewamy pozostała oliwa i pieczemy 40 min w temp. 180°C.
  • Przecier pomidorowy podgrzewamy, dodajemy trochę posiekanej mięty i podajemy osobno jako sos do papryki.
  • Papryka faszerowana gotowa!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy