Papryka Faszerowana

Smaczne węgierskie danie

faszerowane

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 196 głosów)

Składniki:

  • 7 papryk najlepiej czerwonych,
  • 2 cebule,
  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 100 g ugotowanego ryżu,
  • 2 jajka,
  • 4-5 pomodorów
  • 1 ząbek czosnku,
  • koperek,
  • smalec,
  • śmietana,
  • sól,
  • pieprz.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Paprykę myjemy i wycinamy środek. Na smalcu smażymy cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem i mieszamy razem z jajkiem i ryżem. Tak przygotowanym farszem napełniamy papryki. Pomidory spażamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy we własnym soku, następnie miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem, śmietaną zagęszczamy sos. Można również dodać przecier pomidorowy, ketchup, czy cukier do smaku. Sos nalewamy do naczynia żaroodpornego, w którym ustawiamy papryki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 40 minut, aż papryki będą miękkie. Należy podawać z chlebem lub bułka. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy