Papryka faszerowana mięsem, pieczarkami i serem feta

Faszerowane papryki są doskonałe jako przystawka lub lekki obiad :)

Dodany przez: linka2107

Papryka faszerowana mięsem, pieczarkami i serem feta

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.86 z 14 głosów)

Składniki

  • 6 czerwonych papryk
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 10 pieczarek
  • 0,40 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego
  • 100 g ryżu
  • 150 g sera feta
  • 3 łyżki natki z pietruszki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 0,15 kg żółtego sera
  • 2 łyżeczki vegety
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. 1.
  2. Papryki umyć, odkroić kapelusze i wyjąć gniazda nasienne. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  3. 2.
  4. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić dość drobno, podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z mięsem mielonym dodać do pieczarek, podsmażyć wszystko razem około 10 minut.
  5. 3.
  6. Następnie przełożyć do miski dodać ugotowany ryż, ketchup, pokruszony ser feta, natkę z pietruszki, oregano, vegetę, wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  7. 4.
  8. Wnętrza papryk lekko oprószyć solą i pieprzem wypełnić aż po brzegi farszem. Posypać startym żółtym serem i przykryć kapeluszem papryki. Przygotowane papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, podlanego oliwą około 3 łyżki.
  9. 5.
  10. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni około 1 godziny.
  11. 6.
  12. Smacznego:)
mięso warzywa obiad przekąska kolacja Papryka mięso mielone przyrawy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze