Panzanella - włoska sałatka z chlebem

Brzmi biednie, ale to prawdziwa uczta - panzanella to włoski pomysł na czerstwe pieczywo. Cudownie nasiąka sosem i sokami z warzyw.

Dodany przez: mojegotowanie

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia
s

Składniki

  • 2–4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • garstka czarnych oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól morska
  • oliwa
  • wczorajsza ciabatta albo inne pieczywo włoskie
  • łyżka masła
  • suszone: oregano i tymianek
  • 10 dag sera sałatkowego typu bałkańskiego; bardzo dobry jest także grillowany ser halloumi

Przygotowanie

  1. Pomidory kroimy w grubą kostkę, czosnek siekamy. Cebulę kroimy w jak najcieńsze piórka, osączone oliwki w plasterki, bazylię rwiemy na kawałeczki. Wymienione składniki mieszamy w misce, oprószamy solą i solidnie skrapiamy oliwą.
  2. Ciabattę rwiemy palcami na kawałki. Masło mieszamy ze sporymi szczyptami ziół i soli, rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kawałki pieczywa i obsmażamy na rumiano i chrupiąco.
  3. Do miski z pomidorami kruszymy ser, wrzucamy chrupiące kawałki pieczywa, szybko przemieszujemy i podajemy.

Komentarz redakcji

Włosi są mistrzami "biednej" kuchni - wykorzystują proste składniki, a powstają prawdziwe rarytasy. Kluczowe są dobre połączenia i wysoka jakość produktów - doskonałym tego przykładem jest właśnie panzanella!
sałatka chleb pomidory panzanella
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze